Americké prezidentské volby ve vysílání Českého rozhlasu

3. listopad 2016

Americkou nocí z úterý 8. na středu 9. listopadu vyvrcholí projekt Českého rozhlasu věnovaný americkým prezidentským volbám. Rozhlasové vysílání nabízí již od druhé půlky října posluchačům zajímavosti, debaty, seriály a živé rozhovory. Přímo ve Spojených státech amerických situaci sleduje trojice zkušených zpravodajů Lenka Kabrhelová, Jan Bumba a Jan Šmíd.

Americká noc nabídne společné vysílání Radiožurnálu a Plusu a unikátní vysílání amerických prezidentských voleb z několika studií. Prezidentským volbám se bude do hloubky věnovat také Zpravodajský web ČRo, který přiblíží reportážní cesty krok za krokem a nabídne otázky a odpovědi k volebnímu systému USA.

Ve středu 9. listopadu bude patřit společné vysílání Radiožurnálu a Plusu v čase 03:00-09:00 unikátnímu vysílání amerických prezidentských voleb z několika studií. Z New Yorku, kde bude připraven Jan Bumba s exkluzivními hosty, mohou posluchači v přímém přenosu sledovat průběžné výsledky voleb, komentáře a živé vysílání projevů obou kandidátů. Zpravodajka Lenka Kabrhelová bude reportovat ze štábu demokratů a Jan Šmíd ze štábu republikánů.

V Praze budou hosty například politolog Kryštof Kozák, Jefim Fištejn, komentátoři Milan Slezák a Libor Dvořák a další.

„Současně se budeme propojovat do vysílání s dalším naším volebním studiem. A to přímo v New Yorku, kde už máme moderátora Jana Bumbu a hosty, například exkluzivně pro nás politologa Igora Lukeše, generálního konzula Martina Dvořáka, ředitelku Newyorské Knihovny Václava Havla Pavlu Niklovou a další. Do vysílání se budou hlásit naši reportéři Lenka Kabrhelová a Jan Šmíd z táborů obou prezidentských kandidátů,“ uvedl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Reportér bude také po celou noc v Americkém centru v Praze a další zahraniční reportéři se hned ráno přihlásí do vysílání s reakcemi ze svých zemí.

„Plus nabídne 8. listopadu speciální dvouhodinovou debatu, ve které se utkají známé osobnosti - příznivci Hillary Clintonové s příznivci Donalda Trumpa, od 17 hodin živě z rozhlasového Studia 1, za účasti publika. Kromě toho Plus chystá na Vinohradské před budovou rádia „Americký den“ – lidé si budou moci prohlédnout pravý americký truck Kenworth T600A nebo se vyfotit s voskovou figurínou končícího prezidenta Baracka Obamy,“ uvedl šéfredaktor Plusu Ondřej Nováček.

Tématu amerických voleb se bude do hloubky věnovat také Zpravodajský web Českého rozhlasu, kde najdou čtenáři mapový rozcestník, který zasadí příspěvky rozhlasových zpravodajů na mapu USA. Čtenáři tak rovnou uvidí, kde zrovna jsou a kde jejich reportáž vznikla. V podstatě tak mohou sledovat jejich reportážní cesty krok za krokem.

Na webu lze najít také historický exkurz do amerických voleb. Čtenáři zde najdou otázky a odpovědi k volebnímu systému Spojených států amerických, průběžné zpravodajství nebo rozhovory a reportáže s Američany, kteří žijí v Česku a podporují jednu či druhou stranu.

Spustit audio