Aneta Langerová a Eliška Balzerová otevřely Kavárnu POTMĚ

14. červen 2013

Ochutnat kávu v naprosté tmě a tak aspoň na malou chvíli zavítat do světa nevidomých je znovu možné v Kavárně POTMĚ na Ovocném trhu v Praze, jejíž dveře zůstanou otevřené až do 30. června každý den od 10 do 21 hodin.

Kavárna POTMĚ, kterou každoročně pořádá Světluška – Nadační fond Českého rozhlasu, byla slavnostně otevřena 13. června. První letošní kávu ochutnaly Aneta Langerová spolu s herečkou Eliškou Balzerovou. Odpoledne si Aneta opět vyzkoušela roli číšnice, a pak v absolutní tmě návštěvníkům zahrála a zazpívala.

„Na hraní a obsluhování se vždycky moc těším, ale i přes to, že to mám už nacvičené, pevně doufám, že se mi nepodaří nikomu vylít kávu do klína. Ale hlavně se modlím, aby mi nepraskla struna, protože tu v té tmě vyměnit neumím,“ řekla Aneta Langerová na zahájení.

„Byl to velmi nevšední a silný zážitek, najednou musíte používat jiné smysly, především hmat, sluch a fantazii. Také jsem se seznámila s kavárnicí Katkou, mohla jsem si sáhnout na její vlasy a její ruce a představovat si, jak vypadá. Ona mi pak řekla, užijte si světlo a to mi vehnalo slzy do očí, tak popsala svůj první zážitek z kavárny Eliška Balzerová.

Uvnitř kavárny se o pohodlí všech stará zkušený tým nevidomých hostesek, průvodců a číšníků. Její návštěvou přispějete do sbírky Světluška 170 Kč a jako památku na neobyčejný zážitek si odnesete hrníček.

Návštěvníci se mohou těšit na doprovodný program: 18. 6. od 17 do 19 hodin zahraje Márdi na střeše kavárny a 25. 6. od 17 do 19 hodin se můžete těšit na výcvik asistenčních psů, který přijde ukázat Pestrá společnost.

Pokud by se někomu nepodařilo navštívit kavárnu na Ovocném trhu v Praze, tak má možnost si černočernou kávu vychutnat i mimo hranice hlavního města a to v Kavárně POTMĚ na kolech, která během léta a podzimu navštíví další místa naší republiky.

18. - 20. 7. Ostrava, OC Forum Nová Karolina

29. - 31. 7. Liberec, nám. Dr. Edvarda Beneše

9. - 11. 8. Panenský Týnec, Open Air Festival

2. - 8. 9. Brno, Galerie Vaňkovka

13. - 15. 9. Jičín, Valdštejnovo náměstí

26. - 28. 9. Olomouc, Horní náměstí
Cestu Kavárny POTMĚ můžete sledovat na Facebooku a www.svetluska.net

Poděkování partnerům Kavárny POTMĚ:
Kavárna je sestavena z pěti stavebních kontejnerů, které Světlušce pronajala společnost SKANSKA. Občerstvení zajistily ILLY, Fontana Watercoolers a Coca-Cola ČR, profesionální kávovary zapůjčila společnost LE PATIO INTERNATIONAL a ubytování nevidomým poskytl hotel Perla. Automobil zapůjčil Ford Motor Company, závoz věcí do kavárny zajišťuje DPD. Tiskoviny vytiskla společnost SVS a elektrické připojení kavárny obstaralo Eltodo. Všechny služby a produkty poskytli partneři Světlušce zdarma. Poděkování patří hlavním partnerům Světlušky finanční skupině AXA a české společnosti HERBADENT. A také Českému rozhlasu, který nadační fond před 13 lety založil a je jeho velkou podporou.
I v tomto roce jsou velkou oporou Kavárny POTMĚ zaměstnanci finanční skupiny AXA. „Pomoc při stavbě Kavárny POTMĚ se pro nás již stala tradicí. Naši zaměstnanci pomáhají nejen jako dobrovolníci při samotné stavbě, ale řada z nich také dělá nevidomým kavárníkům doprovod. Mezi mnohými z nich se za dobu naší spolupráce vytvořilo pevné přátelství. Moc nás těší, že i my můžeme takto přispívat v přibližování světa nevidomých zdravým lidem,“ uvedla Eva Šebestová, manažerka PR a komunikace společnosti AXA.
Kavárna POTMĚ stála též u zrodu partnerství se společností Herbadent, hlavním partnerem projektu Světluška. „Herbadent je hlavním partnerem Světlušky již pátým rokem a stále nepřestáváme žasnout nad energií, jaká v dámách ze Světlušky je. Sotva se sklidilo podium u Stromovky od Běhu pro Světlušku a rozjel Světluščí autobus do regionů, už se staví Kavárna POTMĚ na Ovocném trhu. Je to úžasné, sledovat to nadšení pro tak dobrou věc, jakou Světluška je. Jsme rádi, že můžeme být u toho,“ zaznělo od Pavla Zavadila, jednatele společnosti Herbadent.
Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace