Barevný podzim s Rádiem Retro

5. říjen 2016

Léto je pryč, ale do Vánoc času dost – to je motto dalšího programového bloku Rádia Retro, speciálního digitálního streamu Českého rozhlasu. Naladit si můžete výběr archivních nahrávek vzniklých nebo odvysílaných v rozmezí září až listopadu počínaje rokem 1932, kdy v rozhlase mluvila například poslankyně Milada Horáková, a konče letopočtem 1994, kdy 28. října hovořil v Dobrém jitru letošní jubilant Jiří Suchý.

„Věřím, že milovníky starých pásků opět potěšíme. Náš program tentokrát není jen přehlídkou jakýchsi zvukových muzejních exponátů k jednomu tématu, je to příjemné rádio pro barevný podzimní čas s publicistikou, reportážemi, literárními i hudebními pořady. A zároveň s připomínkou lecčeho, co se stalo v různých érách naší moderní historie právě v podzimních měsících,“ říká o charakteru dalšího Rádia Retro ředitelka programu ČRo Eva Hazdrová-Kopecká.

Z období první republiky eviduje rozhlasový archiv řadu přednášek se svatováclavskou tématikou, o níž například v roce 1935 hovořil v Československém rozhlase kardinál Karel Kašpar, a samozřejmě s tématem 28. října, o němž se posluchači mohou dozvědět více nejen z reportážního mikrofonu sportovního redaktora Josefa Laufera. Rádio Retro uvede také záběry z podzimu 1937, kdy zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, nebo Hovory z Lán s Václavem Havlem z konce října 1990.

„Rovněž na podzim, ale roku 1937 to bylo, kdy se na rozhlasové vlně poprvé mluvilo o technologii zvané televize, v osmdesátých letech se na podzim posluchači pořadu 3 x 60, a to ve stereo, vrátili ve zvukové zkratce na plzeňskou Portu… Zkrátka, podzim býval na rozhlasových vlnách posledních osmdesát let skutečně velmi barevný,“ připomíná dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Rádio Retro vysílá na webu rozhlas.cz, najdete ho v mobilní aplikaci iRadio, v síti pozemního digitálního vysílání DAB nebo na satelitu. Programový stream Barvy podzimu začíná v říjnu a v prosinci ho vystřídá tradiční a velmi oblíbený vánoční výběr archivních nahrávek.

Spustit audio