Big Band Gustava Broma se stane rozhlasovým Big Bandem

4. říjen 2012

Slavný orchestr Big Band Gustava Broma s Vladimírem Valovičem v čele se pro rok 2013 a 2014 stane rezidenčním souborem Českého rozhlasu. V souvislosti s touto změnou ponese název Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Mnohočlenný jazzový big band je na scéně už více než sedmdesát let a za tu dobu si vydobyl místo mezi nejslavnějšími evropskými i světovými hudebními tělesy. V šedesátých letech minulého století jej odborníci zařadili mezi 10 nejlepších big bandů světa.
S kapelou hostovaly největší hvězdy jazzu i popu jako Maynard Fergusson, Dizzy Gilespie, Dianna Ross and The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer či Bill Ramsey.

Smlouvu o spolupráci podepsali 24. září 2012 generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a umělecký šéf Orchestru Gustava Broma Vladimír Valovič. Díky ní se Gustav Brom Big Band stává pro období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2014 rezidenčním souborem ČRo s názvem Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Bude tak spoluvytvářet hudební programy ve vysílání Českého rozhlasu a zároveň bude ČRo reprezentovat při své koncertní činnosti. Stane se tak po boku Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) dalším významným reprezentantem Českého rozhlasu v hudební oblasti.

"Jsem velmi rád, že se podařilo domluvit kontinuální spolupráci s tělesem, které je jedním z nejvýraznějších českých reprezentantů na poli jazzové hudby, v oblasti swingu, ale i taneční hudby. Tradice, kterou založil Gustav Brom, a kterou úspěšně rozvíjí současné umělecké vedení orchestru společně s vynikajícím hráčským obsazením, je garancí a zároveň jasným příslibem posluchačských zážitků pro rozhlasové posluchače i návštěvníky koncertů a skvělé reprezentace veřejnoprávního média, které chce rozvoj tohoto hudebního žánru podporovat," uvedl Jan Simon, ředitel Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek.

„Orchestr Gustava Broma patří mezi legendární big bandy české hudební scény jako například TOČR vedený Karlem Krautgartnerem nebo orchestr Karla Vlacha. V jazzové oblasti se stal Big Band Gustava Broma nejvýznamnějším propagátorem české hudby, což ocenil také významný odborný americký časopis „Down Beat“, který ho zařadil mezi nejlepší big bandy světa. V této slavné tradici pokračuje i v současnosti, a to nejen doma, ale i v zahraničí. Proto velmi vítáme rozhodnutí vedení Českého rozhlasu, který nabídl spojit své jméno s tímto legendárním a uznávaným tělesem,“ doplňuje umělecký šéf orchestru Gustava Broma Vladimír Valovič.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace