Brněnský rozhlas láká: oslavte devadesátiny s námi

29. srpen 2014

Moravo, Moravo. Známou melodii neuslyší 1. září posluchači Českého rozhlasu Brno ze záznamu uloženého v útrobách počítače, ani z o něco staršího magnetofonového pásku.

Pravidelné vysílání z Brna slaví devadesátiny, a tak si lze dopřát výjimečné chvíle: zazní v originále přímo ze starého znělkostroje, vyrobeného v roce 1935. Zvuk unikátního hudebního nástroje je pouze třešinkou na dortu narozeninových oslav, ke kterým stanice zve i posluchače. Nikoli však do svého sídla v Beethovenově ulici v Brně, ale na střechu Zemského domu na Žerotínově náměstí. Malá nástavba na jejím okraji si vysloužila v roce 1924 označení pavilon, radioateliér či salon – a právě z ní se poprvé neslo pravidelné vysílání. Zpočátku jen hodinu či dvě denně, bez ohledu na déšť a vítr, které museli strpět účinkující před vstupem.

„Prvního září se tam vrátíme. Na den, a nejen symbolicky,“ líčí vedoucí programu ČRo Brno Jiří Kokmotos. Z Technického muzea v Brně nepoputuje do „salonu“ pouze starý znělkostroj, ale také další exponát. Jeden z mikrofonů, které pamatují počátky rozhlasového vysílání.

„Sám o sobě ten mikrofon tolik neváží, ale pokud zahrneme i podstavec, lidé se při jeho nošení dost nadřeli,“ dodává Kokmotos s úsměvem. Hřeje ho ale myšlenka, že dostal od muzejníků povolení mikrofon (byť jen na omezený čas) propojit s moderní aparaturou. Tudíž posluchači ve výroční den uslyší alespoň krátce zvuk předávaný zaručeně nejstarším mikrofonem zapojeným do řádného vysílání.

K výročí patří také hudba
Ředitel brněnského studia Jaromír Ostrý zdůrazňuje: oslavy budou moci posluchači opět okusit téměř na vlastní kůži. „Už v červnu jsme začali na brněnském náměstí Svobody,“ připomíná. Tentokrát mohou příznivci rozhlasu přijít do foyer krajského úřadu, kde v pravé poledne 1. září 2014 vypuknou oslavy.

Jako gratulant dorazí například generální ředitel rozhlasu Peter Duhan, dvojí pozice čeká jihomoravského hejtmana Michala Haška. Ten je totiž gratulantem, ale i hostitelem oslav, protože v Zemském domě nyní sídlí Krajský úřad.
A protože je Český rozhlas Brno spojen s hudbou, zazní nejen nové písně Big Bandu Gustava Broma, ale na místě zahrají i Vinařští romantici, které pozval moderátor ČRo Brno Zdeněk Junák.

Chcete se podívat na střechu? Objednejte se
Zájemci dostanou i výjimečnou příležitost: podívat se na střechu krajského úřadu, z níž je úžasný pohled na město. Ale hlavně do onoho malého domečku, odkud rozhlas vysílal před 90 lety a 1. září (alespoň na den) znovu.
Ti, kteří nabídky využijí a na 542 523 151 si předem exkurzi domluví, mají oproti technikům a vystupujícím před 90 lety výhodu. Půjdou na střechu po schodech, nebudou muset stoupat po žebříku, který tam tehdy stál. Byť právě na tuto „překážku“ v dopise herečce Vlastě Fialové po letech úsměvně vzpomínal jeden z aktérů vysílání, legendární Oldřich Nový: „Dávali jsme našim dámám přednost, aby lezly první – ale ony nechtěly...“

Petra Eliášová
manažer komunikace

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace