BROLN zpříjemní předvánoční čas

17. prosinec 2015

Český rozhlas Olomouc připravil v letošním roce několik vánočních koncertů různých žánrů. Od lidovek přes pop až k jazzu či irské hudbě. Vzhledem k tomu, že stávající koncerty byly vyprány, rozhodli jsme se rozšířit programovou nabídku.

Už v pátek 18. prosince si na své přijdou milovníci lidových písniček. Od 20.00 hodin ve Velkém studiu vystoupí Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů. Písně času vánočního v podání BROLNu zpříjemní předvánoční chvíle. Brněnský rozhlasový orchestr pod vedením primáše a uměleckého vedoucího Františka Černého tak naváže na svou dlouholetou tradici adventních koncertů. V komorním prostředí u cimbálu si odpočinete od domácího úklidu.

"Myslím si, že z dramaturgického hlediska se nám podařilo rozšířit záběr od standardních koncertů přes lidové písně, jazz či blues až k irské hudbě. Těší mě zájem posluchačů, což dokazují vyprodané koncerty, například na začátku prosince koncert Tonyi Graves nebo tento týden skupiny Pangea. A taky jsem rád, že náš výběr přispěl k zpříjemnění vánoční atmosféry," uvedl Josef Podstata, ředitel Českého rozhlasu Olomouc.

Povánočním dárkem našim příznivcům je koncert Petra Lipy, který však je dnes už vyprodán.
Peter Lipa patří do absolutní pěvecké špičky československé scény. Už dávno překročil všechny hranice různých žánrů, ať už jazzu, popu, blues nebo rocku. Jeho úžasnou hudbu si můžete živě poslechnout na YouTube v pondělí 28. prosince od 20.00 hodin,

Stejně jedinečným zážitkem bude vystoupení irského zpěváka z Belfastu, o kterém se říká, že by mohl být mladším bráchou Roberta Smitha. Jistá podoba tu je a svou hrou na piano by se k lídrovi Cure hodil. Řeč je Peteru Wilsonovi, který si říká Duke Special. Duke Special dělá báječnou muziku, takže nevyužít jeho krátkého pobytu u nás by byl hřích. Během své hudební kariéry pracoval s řadou významných osobností (Clannad, nedávné turné s Billy Braggem), mj. napsal hudbu a písně k představení klasiky Bertolda Brechta "Matka Kuráž a její děti" v Královském národním divadle v Londýně.

Získal i řadu nominací hudebních cen, jako veskrze renesanční člověk se představil v show Joolse Hollanda, hraje s kapelou i velkými orchestry, jeho písně se pohybují od veselých kabaretních čísel po na dřeň obnažených emocích, vyzpívaných jen za doprovodu klavíru.

A právě tuto jeho polohu vám nabídneme. Využili jsme jeho několikadenního pobytu u nás, přemluvili k posunutí odletu o jeden den a můžeme hrdě prohlásit: Duke Special vystoupí v úterý 29. prosince ve Velkém studiu ČRo Olomouc.

Spustit audio