Cena Roma Spirit putuje i do Českého rozhlasu

11. prosinec 2014

Vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu Iveta Demeterová získala prestižní ocenění Roma Spirit 2014 v kategorii Média. Ceny pro jednotlivce i organizace, které přispívají ke zlepšení situace Romů v České republice, byly předány ve středu 10. prosince v Pražské křižovatce.

„Ocenění, které jsem získala za pořad O Roma vakeren, si velmi vážím a je pro mě motivací do další práce. Stále mě těší připravovat reportáže, moderovat, natáčet, stříhat a podílet se na scénáři pro vysílání,“ řekla Iveta Demeterová.

Zpravodajsko-publicistický magazín „O Roma vakeren čili Romové hovoří“ přináší informace o životě Romů žijících v Česku i v zahraničí. Je to jediné rozhlasové vysílání pro romskou menšinu. Mapuje celospolečenské dění týkající se soužití romské a většinové populace. Jeho redaktoři získávají vždy aktuální informace o nejdůležitějších otázkách, které mají přímý dopad na romskou komunitu.

„Cena, kterou paní Demeterová dostala, je důkazem toho, že Český rozhlas dobře plní své poslání média veřejné služby. Paní redaktorce gratulujeme a přejeme jí hodně úspěchů v další práci,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Ocenění Roma Spirit bylo letos uděleno v pěti kategoriích. Za celoživotní dílo cenu převzala dvaaosmdesátiletá romistka Eva Davidová, která do Prahy přijela z Českého Krumlova. Organizátory projektu v České republice jsou Otevřená společnost o.p.s. a Nadace Michaela Kocába.

Spustit audio