Češi a Slováci poslali do soutěže o nejlepší fotografii z roku 1968 okolo tisícovky vlastních archivních snímků

16. srpen 2018

Okolo tisíce archivních fotografií, které připomínají události a život roku 1968 v tehdejším Československu, poslali občané z Česka a Slovenska do společného soutěžního projektu Českého rozhlasu a společnosti Czech Photo. Za nejzdařilejší vybrala porota snímek Břetislava Hyblera „Raněný na nosítkách“. Nejlepší fotografie projektu jsou k vidění v pražské galerii Czech Photo Centre.

Kromě snímku Břetislava Hyblera, jenž zachytil boje probíhající 21. srpna 1968 na pražské Vinohradské třídě, se porotě líbila rovněž série snímků Stanislava Šťastného „U Rozhlasu“ a fotografie Bohumila Dobrovolského. Čestné uznání poroty si pak odnáší Jovan Dezort a Libuše Kyndrová. Témata, která oceněné snímky připomínají, zobrazovala především události odehrávající se 21. srpna v okolí budovy tehdejšího Československého rozhlasu, ale třeba také na Václavském náměstí.

Snímky vybírala odborná porota v čele s českým fotografem Herbertem Slavíkem. Dalšími členy poroty byli například historik Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma, dramatik, scénárista a herec Zdeněk Svěrák, generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitelka soutěže Czech Press Photo a galerie Czech Photo Centre Veronika Souralová.

„Hodnotili jsme zachycení události, celkovou estetiku a pohotovost, s jakou fotografie v extrémně vypjaté situaci vznikla. Na vítězném záběru se setkaly všechny prvky, které charakterizují osudný den 21. 8. 1968: přijíždějící tank, hořící město, záchrana zraněného. To vše v jedné působivé kompozici,“ vysvětluje Herbert Slavík.

„Máme velkou radost z toho, že se do soutěže zapojilo tolik lidí. A ještě víc nás těší, že se mezi soutěžními snímky objevila celá řada unikátních fotografií, které dosud byly v soukromém albu a my je teď můžeme ukázat široké veřejnosti,“ uvádí šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan.

Vlastní archivní snímky roku 1968, mohli posílat občané Česka a Slovenska od letošního 3. dubna až do 21. června. Přihlašovatel vítězného snímku obdrží odměnu ve výši 30 tisíc korun. Druhý v pořadí se může těšit na 20 a třetí na 10 tisíc korun. Výběr téměř stovky fotografií z projektu Československo – fotografie ´68 je nyní k vidění v galerii Czech Photo Centre. Výstava nabízí všechny vítězné, oceněné a některé další vybrané snímky.

„V podtitulu soutěže bylo téma každodenního života v Československu v roce 1968. Jsem ráda, že dorazily i fotografie, které nezobrazovaly jen ty nejdramatičtější momenty z ulic a náměstí Prahy a dalších větších měst. Lidé tehdy žili i normální život, který přinášel naopak pěkné chvíle. To všechno uvidíme také na výstavě v Czech Photo Centre,“ vysvětlila porotkyně Veronika Souralová, která je současně ředitelkou galerie Czech Photo Centre.

Soutěž je součástí projektu Českého rozhlasu ´68, který se snaží připomenout události vpádu vojsk Varšavské smlouvy, k nimž u nás došlo před 50 lety. Právě Český rozhlas sehrál při informování o situaci z noci 20. na 21. srpna klíčovou roli. Nezisková společnost Czech Photo, jež je partnerem projektu, měla prostřednictvím Veroniky Souralové své zastoupení v porotě soutěže a zároveň poskytuje prostory galerie Czech Photo Centre pro výstavu vybraných snímků soutěže.

V prostorech Czech Photo Centre bude současně probíhat výstava fotografií Oldřicha Škáchy Okupace 1968. Ta bude navíc doplněna o autorovu stylizovanou fotokomoru s původním zařízením a fotografiemi jeho ateliéru, které pořídil fotograf Petr Šálek. Zároveň s tím zde bude promítán film Evalda Schorma Zmatek, který zapůjčil Národní filmový archiv.

Obě výstavy budou pro veřejnost otevřeny do 16. září každý všední den kromě pondělí vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 Kč. Galerie se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Další informace o projektu ´68 a obou výstavách lze nalézt na adresách www.1968.rozhlas.cz a www.czechphotocentre.cz.

Spustit audio