Český rozhlas a Národní památkový ústav podepsaly deklaraci o spolupráci

29. září 2014

Český rozhlas a Národní památkový ústav podepsaly 29. září 2014 Deklaraci o spolupráci na období let 2014–2016. Podepsal ji generální ředitel ČRo Peter Duhan a generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Spolupráce mezi Českým rozhlasem a Národním památkovým ústavem se bude týkat zejména realizace projektů a aktivit souvisejících nejen s výzkumnou a odbornou činností obnovy a péče o ohrožené kulturní památky, ale také s popularizací památkové péče mezi laickou a odbornou veřejností.

„Národní památkový ústav je správcem největšího souboru historických památek ČR, což považuji za základní kámen budoucí spolupráce mezi NPÚ a ČRo. Využití tohoto potenciálu ve vysílání Českého rozhlasu umožní zájemcům o historické památky zprostředkovat vybrané kulturní události a zároveň přiblížit témata spojená s podporou kulturního dědictví a péče o památky,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Národní památkový ústav spravuje více než 100 památkových objektů, jako jsou hrady, zámky, kláštery, ale také skanzeny, historické zahrady či parky. I přesto, že návštěvnická sezóna pomalu končí, nadále probíhají celoroční programy a projekty, jejichž cílem je zvýšit povědomí o méně známých památkách. Aktuální informace o těchto programech přinese svým posluchačům také Český rozhlas.

„Pevně věřím, že díky dnes podepsané Deklaraci o spolupráci budou napříště moci všichni milovníci památkových objektů najít ve vysílání ČRo právě ty informace a odkazy, které jim pomohou hrady a zámky v naší správě znovu objevit,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace