Český rozhlas České Budějovice představuje programové novinky ve vysílání

2. leden 2015

Český rozhlas České Budějovice pozměnil pro rok 2015 své vysílací schéma. I v novém roce budeme rádiem, jehož poslech přinese posluchačům v jižních Čechách informace o všem důležitém, co se děje v kraji, republice i ve světě.

Budeme rádiem, které Jihočechům poradí, nabídne inspiraci, poučení, zábavu i aktivní odpočinek. A k tomu vždy hrajeme ty nejlepší a nejkrásnější písničky.

Rok 2015 je pro naši rozhlasovou stanici výjimečným. Vysílání z Českých Budějovic se poprvé ozvalo v jihočeském „éteru“ během květnových událostí roku 1945. Český rozhlas České Budějovice je se svými posluchači na jihočeské vlně již 70 let.

„Chceme být i nadále oblíbeným rádiem všech Jihočechů a vždy přinášet i něco nového navíc. Budeme moderní i aktuální stanicí a současně budeme rádi těžit ze všeho dobrého, co naši lidé pro posluchače připravili a natočili. Tradice 70 let našeho vysílání vnímám jako je velký závazek i pro budoucnost,“ přeje si Zdeněk Duspiva, ředitel Českého rozhlasu České Budějovice.

Změny ve vysílání
Nově na jihočeské frekvenci 106,4 FM uslyšíte náboženský pořad Mezi nebem a zemí, který společně připravují a vysílají všechna regionální studia Českého rozhlasu. Odborným garantem pořadu je redaktor Filip Černý, který v Českém rozhlase České Budějovice od roku 2001 připravoval náboženský týdeník Hosana. Magazín Mezi nebem a zemí vždy v sobotu mezi 9. a 10. hodinou představí církevní a charitativní akce, nabídne rozhovory s osobnostmi, přiblíží lidové a církevní tradice nebo seznámí s příběhy světců a dalšími historickými zajímavostmi.

V novém vysílacím čase naleznete dlouhodobě populární pořady Cesty a Vltavín. Turistický magazín Cesty Václava Kabíčka začíná v neděli po 9. hodině, vlastivědný magazín Vltavín vysíláme v sobotu ve 12:30.

Personální novinky
Změny nastaly i v našem oblíbeném moderátorském týmu. Po osmi letech se v jihočeském éteru znovu ozve hlas moderátora Zdeňka Zajíčka. Rádioví posluchači z jihu Čech znají jeho hlas z dnes už neexistujícího Eldorádia, z něhož odešel v roce 2006, aby se na osm let stal novinářem v Deníku. Tam podrobně poznal především Českokrumlovsko a Pošumaví. Věnoval se tématům otáčivého hlediště, protipovodňových opatření, komunální politiky, ale i historických událostí tohoto regionu.

„V různých rádiích jsem už pracoval dohromady jedenáct let a novinařina mi pak vstoupila do života jako zajímavá změna, ale i zásadní životní zkušenost. Jenomže voda není krev a papír není éter. Časem mě to začalo táhnout zpět do vysílacího a nahrávacího studia a tak jsem se přihlásil na konkurz do českobudějovického Českého rozhlasu,“ komentuje svůj návrat do rádia Zdeněk Zajíček.


Český rozhlas České Budějovice
Jsme regionálním studiem Českého rozhlasu. Naší prioritou je objektivita, sepětí s jihočeským regionem, informační a poradenský servis, nabídka dobré zábavy i poučení. Hrajeme převážně českou hudbu, lidovou hudbu, folk a country. Regionální vysílání z Českých Budějovic je možné naladit každý den od 5:00 do 19:00 na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Mimo tuto dobu je frekvence českobudějovického rozhlasu vyhrazena společnému vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu.

Zdeněk Zajíček je vyznavačem poctivé country hudby, melodického rocku, fotografování a počítačové grafiky. Ve vysílání se věnoval dříve především hudebním speciálům, novinářská praxe jej ale přivedla do světa publicistiky. V Českém rozhlase České Budějovice chce podle svých slov zúročit to, co se za takřka dvacet let svého života v médiích naučil. Zdeňka Zajíčka uslyšíte jak v živém vysílání, tak v pravidelných magazínech Kuchařské čarování Petra Stupky, Vltavín a Jihočeši.

Zdeněk Zajíček střídá za mikrofonem Ivana Studeného, který přijal novou tvůrčí výzvu v centru výroby Českého rozhlasu.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách www.budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

Spustit audio
autoři: Miroslav Tichák , Český rozhlas České Budějovice