Český rozhlas Dvojka odvysílá jubilejní tisící díl pořadu Toulky českou minulostí

21. srpen 2014

V neděli 24. srpna v 8.00 hodin odvysílá Český rozhlas Dvojka v premiéře 1000. díl oblíbeného pořadu Toulky českou minulostí. Stane se tak téměř po dvaceti letech od jejich prvního uvedení v dubnu 1995.

Pořad Toulky českou minulostí patří k nejoblíbenějším pořadům Českého rozhlasu. Jednotlivé díly představují události a osobnosti, které formovaly naši několikatisíciletou historii a zanechaly nesmazatelné stopy v krajině, architektuře a celé společnosti na území Čech, Moravy a Slezska.

„Už před rokem 1989 mne fascinovaly knihy Petra Hory-Hořejše. V té době to bylo jako pozdrav z jiné doby – v tom pozitivním slova smyslu. A když jsem tato vyprávění pak začal slýchat v rozhlase, byl jsem jako u vytržení. A to jsem zdaleka netušil, že jednou budu vést stanici, která Toulky vysílá. Úžasný pocit, tenkrát i dnes,“ říká Miroslav Dittrich, šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojky.

Jednotlivé díly pořadu vznikají na základě stejnojmenného knižního souboru spisovatele Petra Hory-Hořejše v brněnském studiu Českého rozhlasu. Premiérové řady vysílá Český rozhlas Dvojka, reprízy pak právě Český rozhlas Brno.

„Toulky vznikly z pocitu beznaděje. Z hluboké skepse, že tupého normalizačního režimu a okupace se naše země už nezbaví. V té malomyslnosti jsem zdaleka nebyl sám. Už deset let jsem nemohl sehnat normální zaměstnání. Načež mě inspirovaly dějepisné učebnice vlastních dětí. Byly příšerné. Bez příběhů, zato plné vykořisťování, třídních bojů i očividných nepravd. Navrhl jsem šéfredaktorce Mladého světa cyklus jakýchsi dějepisných taháků pro maturanty a zakotvil jsem u takřka obrozenecké práce. Pohled do české minulosti zaujal desetitisíce lidí o to víc, že nad budoucností se v roce 1980 klenula mračna,“ podotýká ke vzniku předlohy její autor Petr Hora-Hořejš.

Rozhlasové Toulky se poprvé vysílaly v neděli 2. dubna roku 1995. S nápadem dát rozhlasovou podobu sérii atraktivních publikací Toulky českou minulostí přišel tehdejší dramaturg Českého rozhlasu Bohumil Kolář, který považoval Toulky českou minulostí za úžasný materiál vhodný i pro rozhlasové zpracování.

Na většině z dosud natočených pořadů se autorsky podíleli: Josef Veselý, Ivana Valešová, František Derfler, Igor Bareš a režisér Jaromír Ostrý. V posledních letech však Igora Bareše nahradil Igor Dostálek a namísto Františka Derflera usedl za mikrofon Vladimír Krátký.

„To už tak chodí… nedávno jsem se potkal s Igorem Barešem a nezapomněl na ty hodiny ve studiu s Toulkami českou minulostí. Dokonce i dnes po pár letech, kdy z důvodů vytíženosti musel Toulky opustit, ho oslovují lidé a chválí tento legendární pořad. Pro mě je setkání s autorem Josefem Veselým, ale i interprety Toulek velké štěstí, profesionální i osobní…,“ přiznává pocity režisér rozhlasového cyklu Toulek a ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Český rozhlas Dvojka si výročí samozřejmě připomene ve svém vysílání. V pátek 22. srpna se informace o pořadu objeví nejen v Dobrém ránu, Česko!, kde bude hostem Jaromír Ostrý, ale i v dopoledním magazínu Je jaká je. Speciální vydání pořadu Jak to vidíte? od 16.00 hodin pak přivítá tvůrce Toulek: autora knižní předlohy Petra Horu-Hořejše a „rozhlasového otce“ Josefa Veselého.

A protože Toulky českou minulostí jsou o České republice, nesmí u oslavy chybět ani Výlety s Dvojkou. Speciální díl odvysílá Dvojka ze Staré Boleslavi v neděli 24. srpna ve 14.00 hodin. Z místa, které vybrali sami posluchači v anketě na webu www.dvojka.rozhlas.cz.

Mgr. Kateřina Moravcová, MBA
vedoucí oddělení komunikace

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace