Český rozhlas hledá příběhy posluchačů z doby před rokem 1989

8. únor 2016

Cyklus „Můj příběh“ bude patřit k novým projektům Českého rozhlasu. Na osobních příbězích bude zkoumat, jak někdejší železná opona ovlivnila životy konkrétních lidí. Se svými osobními zkušenostmi, zážitky a vzpomínkami z doby před rokem 1989 se mohou svěřit všichni posluchači, kteří je chtějí sdílet s ostatními. Stanice Dvojka, Vltava a Plus pak příběhy ve svém vysílání a na webech převypráví ve formě radiodokumentu, rozhlasové hry nebo animovaného spotu.

„Zajímají nás možná osobní pochybení, kompromisy, kterých se mnoho lidí bylo nuceno z různých důvodů dopouštět, i to, za co se někdo může osobně cítit vinný nebo spoluzodpovědný. I tyto příběhy jsou součástí naší historie a chceme je sdílet – bez odsuzování, se snahou pochopit období naší nedávné historie i motivace lidí, kteří v ní žili. Mimo jiné právě takovéto projekty patří k poslání média veřejné služby,“ řekl generální ředitel René Zavoral.


Posluchači mohou své příběhy sdělit Českému rozhlasu dopisem, e-mailem či zanechat na telefonním záznamníku. Pokud si budou přát, budou moci zůstat v anonymitě. Podrobnosti o projektu jsou k dispozici na webové stránce mujpribeh.rozhlas.cz.

Cyklem „Můj příběh“ se Český rozhlas připojil k mezinárodnímu projektu, který zahájili nizozemští novináři. Vyprávění založené na skutečných příbězích nyní totiž zažívá bouřlivý rozvoj. Stále častěji se tak budou čtenáři, posluchači i diváci setkávat s formáty, které využívají internet, mobilní telefony i metody datové žurnalistiky.

„Uživateli už nebude stačit pouhé lineární vyprávění příběhu, ale bude klást větší důraz na to, jak jsou výstupy k danému tématu napříč všemi sociálními sítěmi propojené, bude si sám hledat vodítka a další indicie a zároveň si sám určí míru obsahu, kterou k danému příběhu chce dostat,“ uvedla Edita Kudláčová z Kreativního centra (HUB) Českého rozhlasu.

Český rozhlas se dlouhodobě věnuje projektům, které mapují historii naší země a vývoj společnosti. V minulých letech tak realizoval například rozsáhlý projekt Znovu 89 či loňský celorozhlasový počin Hrdina.cz.

Spustit audio