Český rozhlas na festivalu Smetanova Litomyšl

17. červen 2016

Český rozhlas, hlavní mediální partner 58. ročníku mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, obsáhne v průběhu jednoho dne – v neděli 19. června – dva velké koncertní přímé přenosy a navíc dva pořady o hudbě vysílané živě z Litomyšle. Všechny přenosy budou odvysílány na stanici Vltava. Odpoledne zprostředkuje z chrámu Nalezení sv. Kříže koncert Hudba českých piaristů s barokním repertoárem. Odpoledne se za přítomnosti publika uskuteční živé vysílání pořadu Krásné hlasy a večer vysílání debaty několika osobností o programu i zákulisí festivalu. Vrcholem bude večerní koncert na nádvoří zámku, jedna z dominant letošního festivalu. V podání sólistů, sborů a rozhlasových symfoniků zazní Mahlerova Symfonie tisíců, monumentální 8. symfonie s vizionářským poselstvím.

Večerní koncert na nádvoří zámku je jednou z dominant letošního 58. ročníku Smetanovy Litomyšle - třítýdenního festivalu soustředěného především na operu a vokální umění. Zazní Mahlerova Symfonie tisíců, velkolepá skladba, kterou lze na koncertních pódiích slyšet vzácně, dílo s vizionářským poselstvím zhudebňující svatodušní církevní hymnus Veni Creator Spiritus a scény z Goethova Fausta. Velký interpretační aparát zastřešuje šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Ondrej Lenárd.

Pro odpolední koncert chystá do Litomyšle badatel a renomovaný interpret Robert Hugo barokní program, podle žalmového verše "Chvalte, chlapci, Hospodina" nazvaný Laudate pueri - Hudba českých piaristů. Chrám Nalezení sv. Kříže, který se v 18. století stal symbolem vítězství protireformace, patříval k piaristickému klášteru - centru katolického řádu, který v českých zemích v 17. - 18. století pečoval o výchovu chlapců z chudých rodin.

V odpoledních hodinách se v zámeckém areálu za přítomnosti publika v živém vysílání pořadu Krásné hlasy rozhovoří dlouholetý dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský o některých pěvcích, kteří tu vystoupili. Večer před koncertem se pak za přítomnosti publika koná živě přenášená debata několika osobností o programu a zákulisí festivalu, včetně přiblížení Mahlerovy Osmé symfonie.

Přímé přenosy ze Smetanovy Litomyšle na stanici Vltava – neděle 19. 6.:

14.30 Koncert v piaristickém chrámu
- Capella Regia Praha, Robert Hugo, barokní hudba českých piaristů

16.30 Krásné hlasy z Litomyšle s dramaturgem festivalu V. Stříteským
- za účasti publika

18.00 Beseda s O. Lenárdem, B. Vítkem, L. Hurníkem a V. Stříteským
- za účasti publika

19.30 Koncert na zámeckém nádvoří
- Gustav Mahler: Symfonie č. 8, SOČR s dirigentem O. Lenárdem

Stanice Vltava vysílá 19. června z dějiště festivalu v přímém přenosu také ranní nedělní bohoslužbu Církve bratrské. Kultuře v Litomyšli jsou během dne věnovány i některé slovesné programy.

Český rozhlas Vltava svým posluchačům nabídne také záznam koncertu, který na festivalu zazní 30. června. V Piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže uvede Ensemble Berlin Prag dílo Jana Dismase Zelenky, Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha nebo Françoise Couperina. Na vlnách Českého rozhlasu Vltava bude koncert uveden 28. srpna.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu si pro druhé vystoupení na festivalu v Litomyšli vybral zajímavou spolupráci. V pondělí 20. června bude doprovázet zpěvačku a skladatelku Anetu Langerovou, která spolu se svou kapelou představí především písně z CD Na Radosti, s nímž získala v roce 2015 čtyři Anděly Akademie populární hudby.

Součástí vysílání Českého rozhlasu jsou také aktuální informace o průběhu festivalu Smetanova Litomyšl, a to nejen na celoplošných stanicích, ale také v regionálním vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.

Spustit audio