Český rozhlas očima posluchačů

24. říjen 2012

Co posluchači očekávají od veřejnoprávního rozhlasu? Daří se Českému rozhlasu naplňovat jeho poslání?

V sobotu 27. října vyvrcholí výzkum, ve kterém se Český rozhlas veřejnosti ptá, jak je spokojena s jeho vysíláním a naplňováním jeho role média veřejné služby. Série dílčích debat s posluchači i neposluchači Českého rozhlasu zakončí závěrečná veřejná debata s vedením rozhlasu od 14 hodin. Sledovat ji můžete on-line na stránkách Zprávy.rozhlas.cz

Cílem výzkumu je zjistit, jak posluchači, ale i ti, kteří Český rozhlas neposlouchají, vnímají obsah pojmu „veřejnoprávní rozhlas“, co od veřejnoprávního média očekávají a jak jejich očekávání naplňuje vysílání jednotlivých stanic Českého rozhlasu.

Výzkum je standardně rozdělen na kvantitativní a kvalitativní část. Kvantitativní dotazování je realizováno na reprezentativním výběrovém souboru tří tisíc respondentů, reprezentujících českou populaci ve věku od patnácti do sedmdesáti let. Kvalitativní část vychází z dvanácti diskusních skupin, tzv. Focus Groups. Těch se účastní posluchači jednotlivých stanic Českého rozhlasu včetně tzv. "ztracených" posluchačů, kteří přestali vysílání některé ze stanic Českého rozhlasu poslouchat. Kvalitativní výzkum zakončí sobotní moderovaná diskuse čtyř desítek vybraných účastníků focus groups s vedením Českého rozhlasu.

„Český rozhlas v tomto roce odstartoval první ročník evaluačního výzkumu. Jeho cílem je zhodnotit, jak rozhlas plní očekávání posluchačů z hlediska cílů veřejnoprávního média. Podobné projekty jsou realizovány médii veřejné služby i v dalších evropských zemích Snažíme se tak najít nový způsob zpětné vazby na naše vysílání a potřeby rozhlasového publika“, dodává Václav Hradecký vedoucí Oddělení Výzkumu a analytiky ČRo.

Řízená diskuse se uskuteční v sobotu 27. října od 14 hodin a její průběh bude dostupný prostřednictvím přímého online videopřenosu na stránkách Českého rozhlasu Zprávy.rozhlas.cz. Záznam poté naleznete na rozhlas.cz/press.


Další informace o Českém rozhlase i mnoho praktických tipů naleznete na webových stránkách rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace