Český rozhlas odvysílá 17. listopadu autentické zvukové dokumenty, vzpomínky pamětníků i speciální pořady

15. listopad 2016

Český rozhlas nabídne ve svém vysílání ve čtvrtek 17. listopadu u příležitosti Dne boje o svobodu a demokracii tematicky zaměřený program. Sváteční den na Vltavě představí autentické zvukové dokumenty a vzpomínky rozhlasových přenosových techniků na listopadové dny roku 1989, Radio Wave odvysílá rozhovory a aktuální reflexi, Rádio Junior představí výročí i těm nejmenším posluchačům. Večer na Plusu bude patřit přímému přenosu udílení Cen Paměti Národa.

„Jedním z důležitých úkolů veřejnoprávních médií je neustále připomínat dějinné události a jejich zásadní význam nejen pro naši historii, ale také současné dny. I proto nabídne Český rozhlas ve svém vysílání 17. listopadu řadu autentických dokumentů, vzpomínek, rozhovorů a speciálních pořadů pro všechny generace posluchačů, včetně těch nejmenších,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na listopadové výročí se ve svém vysílání zaměří především kulturní stanice Vltava, která uvede zvukové autentické dokumenty a vzpomínky rozhlasových přenosových techniků na listopadové dny roku 1989, besedu Ivana Medka s čerstvým šéfdirigentem České filharmonie Václavem Neumannem z listopadu 1968, záznam Koncertu ke Dni studentstva ze 17. listopadu 2014 z Dvořákovy síně Rudolfina v podání České studentské filharmonie, nahrávku Koncertu pro Občanské fórum ze 14. prosince 1989 a přinese příběh diplomata, politika a vězně Jana Jíny.

Sváteční Mozaika připomene 20 let existence tohoto kulturně-publicistického pořadu sestřihem rozhovorů s osobnostmi, které se za poslední dekády zasloužily o rozvoj kulturního života v České republice, a od 22 hodin si mohou posluchači naladit Hru pro tento večer – Magor, kterou z textů Ivana Martina Jirouse a deníku jeho dcery Františky sestavil a zrežíroval Ivo Krobot.

„Vysílání Vltavy nabídne ve sváteční Den boje za svobodu a demokracii několik speciálních hudebních i slovesných pořadů. Posluchači budou mít mj. výjimečnou příležitost navštívit Bytové divadlo Vlasty Chramostové. Nově nalezenou nahrávku představení, které se odehrálo roku 1977, bude komentovat sama protagonistka tehdejšího večera, která tímto pořadem zároveň s Vltavou právě 17. listopadu oslaví své významné životní jubileum“, uvedla ředitelka Programu Českého rozhlasu Eva Hazdrová-Kopecká.

Radio Wave ve svém programu uvede rozhovor s historikem o událostech listopadu 1939 a v repríze odvysílá unikátní rozhovor, který redaktoři natočili v roce 2010 s jedním z příslušníků „bílých přileb zasahujících proti sametovým demonstrantům v listopadu 1989. Aktuální komentář Jana Motala v rubrice Prolomit vlny bude sledovat a reflektovat veřejné dění u příležitosti státního svátku.

Rádio Junior bude mít své speciální vysílání rozvržené do 17. a 18. listopadu. Po oba dva dny bude vysílat živě a každou lichou hodinu nabídne jeden díl seriálu „Letopisy želvíry, čili želvy Elvíry“, který popisuje události od 1. světové války až po oslavu výročí Sametové revoluce. Listopadovým událostem z roku 1939 i roku 1989 se bude věnovat Klub Rádia Junior na Dvojce.

Stanice mluveného slova Plus odvysílá večer ve 20 hodin přímým přenosem z Národního divadla Praha předávání Cen Paměti národa – ocenění tento rok převezmou lidé, kteří se vzepřeli komunistické totalitě.


Dvojka


06:30 Dobré ráno s Dvojkou – moderuje Ondřej Kepka
10:08 Dvě krátké povídky současných českých autorů – Marek Toman: Mezi obočími (čte Karel Vlček), Miloš Urban: Ester a rasisti (čte Daniela Kolářová)
13:04 Zdeňka Keclíková: Krásná Anahit – premiéra rozhlasové pohádky na klasické motivy
14:04 Tenkrát – Hudba k soukromým dějinám – o písních, které se otiskly v jeho paměti, vypráví Karlu Navrátilovi nakladatel Ladislav Horáček. Repríza z roku 2000.
15:04 Dobrá vůle – Zdroj aneb Ze života šťastného rockera Romana Dragouna – premiéra časosběrného dokumentu Jana Hanáka.
16:04 Káva o čtvrté – Studenti píší učebnice


Vltava


06:30 Sváteční Ranní koncert. Obsahuje především dva snímky Rudolfa Firkušného, který žil od roku 1948 do roku 1989 v exilu.
07:00 Koncert ke Dni studentstva Záznam koncertu ze 17. 11. 2014 z Dvořákovy síně Rudolfina. Hraje Česká studentská filharmonie, řídí Marko Ivanović. Zazní skladby Ludwiga van Beethovena, Leoše Janáčka a Bedřicha Smetany.
08:15 Zdeněk Bouček: Tahanice o éter. Zvukové autentické dokumenty a vzpomínky rozhlasových přenosových techniků na listopadové dny roku 1989. Připravil a průvodní slovo Zdeněk Bouček. Režie Milan Balašov. Spoluautor pořadu Vladimír Príkazský.
10:00 Václav Neumann jako nový šéfdirigent České filharmonie v besedě s Ivanem Medkem v listopadu 1968. Archivní pořad z cyklu Umění 20. století byl natočen poté, co umělec na protest proti vstupu vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy (mezi nimi i NDR) opustil prestižní místo v čele orchestru lipského Gewandhausu a vrátil se do Prahy. Právě tehdy převzal vedení České filharmonie, když její šéfdirigent Karel Ančerl naopak emigroval na Západ.
12:05 Sváteční verše - Jiří Gruša: Jednou je Žalov v listopadu...
13:00 Hudební galerie. Vysíláme Beethovenovu 9. symfonii s Ódou na radost, a to v nahrávce Koncertu pro Občanské fórum ze 14. prosince 1989. Českou filharmonii řídil Václav Neumann.
16:00 Mozaika. Sváteční odpolední Mozaika připomene 20 let existence tohoto kulturně-publicistického pořadu. A to sestřihem rozhovorů s osobnostmi, které se za poslední dekády zasloužily o rozvoj kulturního života v České republice. Symbolické střípky Mozaiky si odnesli Yvona Kreuzmannová, Roman Černík, Michal Dočekal, Ivo Anderle a Pavel Rajčan, Jan Šulc a Zdena a Václav Fléglovi.
17:00 Milovat svou zemi bez sobectví... Příběh Jana Jíny, diplomata, politika, vězně. Hovoří historik Jan Tomeš, z memoárů Aši Jínové a Olgy Pujmanové připravila Jarmila Konrádová.
20:00 Herečka na apelplacu. S Vlastou Chramostovou nad nalezenou nahrávkou Bytového divadla z roku 1977, ve kterém přátelé nic nenapsali, a přesto bylo třeba hrát. Pořad k životnímu jubileu: v den svých devadesátých narozenin a ve výroční den listopadových událostí roku 1989 Vlasta Chramostová komentuje ukázky z nalezené nahrávky a mluví o svých divadelních odchodech i návratech.
21:00 Musica antiqua. Sestřih rozhovoru s Václavem Luksem, uměleckým vedoucím barokního orchestru Collegium 1704. V roce 2008 hovořil s Janou Vašatovou o podmínkách pro provozování staré hudby po listopadu 1989 a o době před společenskou změnou, kdy byla většina aktivit na této alternativní části hudební scény spíše nemyslitelná.
22:00 Hra pro tento večer - Magor. Z textů Ivana Martina Jirouse a deníku jeho dcery Františky scénář sestavil a režii má Ivo Krobot.
23:15 Hudební fórum. Pokračuje v postupném uvádění kompletu symfonií Miloslava Kabeláče v nové nahrávce SOČR, které je rozvrženo na dva týdny od 14. do 24. 11.

Spustit audio