Český rozhlas Ostrava má více posluchačů a posílil ve všech ukazatelích aktuálního měření poslechovosti rádií v ČR

18. květen 2015

Ostravská stanice Českého rozhlasu zaznamenala na základě posledních výsledků průzkumu poslechu rozhlasových stanic v ČR Radioprojekt za měřené období od 1. 10. 2014 do 31. 3. 2015 nárůst ve všech ukazatelích. V počtu posluchačů, doby poslechu i podílu na trhu.

"Na začátku roku 2014 došlo k významným programovým změnám v rámci projektu Regiony 2014. Program nyní ve větší míře reflektuje preference posluchačů. Vysílací schémata jsou postavena na pravidelných programových řadách. Ve vysílání jsou akcentovány hlavně regionální informace, spotřebitelská témata, zábavné žánry a také pořady podporující kulturní identitu regionu. Těší nás, že se tyto změny začínají pozitivně projevovat a že je posluchači ocenili," uvedl náměstek generálního ředitele pro regionální vysílání Jan Menger.

V programu Českého rozhlasu Ostrava se rozšířilo rovněž vysílání písniček na přání. Velký důraz je kladen na interaktivitu, tedy přímý kontakt s posluchačem. Vysílané písničky jsou především v domácí produkci ve formátu pop, pop-country, folk, folklorní a lidová hudba a dechovka. Poměr domácí a zahraniční hudby je zhruba 80:20.

Český rozhlas Ostrava, regionální stanice Českého rozhlasu vysílající v Moravskoslezském kraji, svou poslechovost v porovnání posledních dvou měření výrazně zvýšil. "U posluchačů, kteří poslouchají denně je to více o 9 tisíc. O 12 tisíc víc posluchačů si pak stanici naladilo alespoň jednou za týden. Doba poslechu se zvýšila o půl hodinu na celkem 3,5 hodiny denně," uvedl k výsledkům průzkumu ředitel ČRo Ostrava Josef Podstata.

Český rozhlas Ostrava si denně naladí 54 tisíc posluchačů. Alespoň jednou za týden je to pak 90 tisíc posluchačů. Na regionálním trhu stanice posílila o 1,5% na celkových 5,3% podílu v cílovém regionu. "Především nás potěšil nárůst posluchačů v ranním a dopoledním čase 8.00-11.00 hodin a posílení poslechu stanice v odpoledním čase 15.00-18.00 hodin. Mezi nejoblíbenější pořady samozřejmě stále patří polední Hudební pošta s písničkami na přání," řekl vedoucí programu ČRo Ostrava Richard Piskala.

Český rozhlas Ostrava - rádio, které v regionu žije se svými posluchači - lze naladit na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM nebo také na internetových adresách: http://www.rozhlas.cz/iradio/zive_regionalni a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.

Radioprojekt - metoda výzkumu poslechu rozhlasových stanic v České republice prováděna formou CATI (Computer Aided Telephone Interviewing) tzn. metodou telefonického dotazování se záznamem do PC. Výzkum se provádí kontinuálně. Volaná čísla se generují náhodně a poměr pevných linek a mobilních telefonů, stejně jako poměr mobilních operátorů je předem daný a neměnný. Telefonické rozhovory jsou doplněny osobními rozhovory v netelefonizovaných domácnostech. Tuto metodu provádí od konce roku 2005 pro Rozhlasovou sekci SKMO výzkumné agentury MEDIAN a STEM/MARK.

Spustit audio