Český rozhlas Ostrava otevře nové vysílací studio se samoobslužným provozem

25. srpen 2016

Český rozhlas Ostrava bude nově využívat modernizované vysílací pracoviště, zrekonstruované na odbavovací studio se samoobslužným provozem. Novými technologiemi vybavené studio bude sloužit primárně k postprodukční výrobě pro regionální stanice, ale umožní také vstupy na celoplošné okruhy. Český rozhlas tak pokračuje ve zkvalitňování a podpoře svého regionálního vysílání.

Rekonstrukce vysílacího pracoviště na odbavovací studio se samoobslužným provozem trvala téměř tři měsíce. Technologie pracoviště OP1 byla naposledy rekonstruována v roce 1995 s analogovým mixážním pultem Soundcraft SAC 200.

„Ve vazbě na centrálně plánovanou obnovu a sjednocení technologie vysílacích studií na platformě DHD se podařilo v rámci tohoto komplexu integrovat několik funkcí pracoviště. Český rozhlas touto rekonstrukcí pokračuje v podpoře regionální tvorby a modernizuje technologie napříč regiony,“ uvedl ředitel Techniky ČRo Karel Zýka.

Rekonstrukce obsahovala kromě výměny technologie také stavební úpravy, řešení dnes již nevyhovující prostorové akustiky, která v těchto prostorách byla od roku 1947.

„Primárně bude zrekonstruovaný komplex sloužit k postprodukční výrobě pro regionální stanice. Dále bude studio využíváno pro hosty Radiožurnálu, Dvojky, Plus a k vysílání regionálních pořadů na celoplošných okruzích, nabídne ale také důstojný prostor pro setkávání regionálních osobností,“ uvedl ředitel regionálního studia Josef Podstata.

Studio otevře v úterý 30. srpna v 10.00 hodin symbolickým přestřižením pásky ředitel Techniky Českého rozhlasu Karel Zýka a ředitel regionální stanice Josef Podstata.

Spustit audio
autoři: Lucie Ryss , Daniel Martínek