Český rozhlas Ostrava se stal mediálním partnerem projektu Shakespeare Ostrava 2016

19. duben 2016

Ostravská stanice Českého rozhlasu se připojila k významným ostravským kulturním institucím a v průběhu letošního roku mediálně podpoří akce spojené s projektem Shakespeare Ostrava 2016. Ten vznikl ke vzpomínce 400. výročí úmrtí jedné z největších osobností světové literatury a divadla – Williama Shakespeara.

Dne 23. dubna 2016 vzpomene kulturní svět 400. výročí úmrtí jedné z největších osobností světové literatury a divadla - dramatika, básníka, herce i divadelního podnikatele Williama Shakespeara. Zemřel ve svých 52 letech téměř na den přesně od svého narození a v jeho místě, v anglickém Stratfordu nad Avonou. K celosvětové oslavě významného výročí se připojuje město Ostrava velkým společným projektem ostravské kulturní scény – projektem Shakespeare Ostrava 2016.

„Ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava budeme pravidelně zvát na jednotlivé akce projektu, soutěžit o vstupenky na tyto akce, a taky z akcí budeme pravidelně přinášet reportáže. Zároveň dáme prostor zajímavým hostům se vztahem na téma Shakespeare. Například hned v pátek, 22. dubna, přivítáme od deseti hodin v pořadu Koktejl pořadatele tohoto celoročního kulturního projektu,“ uvedl k mediální podpoře Shakespeare Ostrava 2016 vedoucí Programu ČRo Ostrava Richard Piskala. Hosty Koktejlu budou herec Petr Sýkora a Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského.

Zároveň se Český rozhlas Ostrava hodlá i přímo podílet na specifických aktivitách projektu Shakespeare 2016. První vlaštovkou byla vernisáž putovní výstavy plakátů k divadelním inscenacím her Williama Shakespeara, která proběhla 5. dubna v pasáži Knihovny města Ostrava. Český rozhlas Ostrava poskytl technickou podporu. Během vernisáže navíc mohli účastníci poslouchat Shakespearovy sonety z archivu Českého rozhlasu v originálním znění a následně v českém překladu.

Iniciátorem a inspirátorem projektu se staly Národní divadlo moravskoslezské, festival Letní shakespearovské slavnosti a Kulturní centrum Cooltour Ostrava. Bližší informace k projektu lze najít na internetových stránkách shakespeare2016.cz.

Spustit audio