Český rozhlas otevře dveře a nabídne hudební scénu v Balbínově ulici

9. říjen 2016

Letošní Den otevřených dveří představí návštěvníkům rozhlasovou tvorbu a vysílání, připraven bude i doprovodný program. Už v sobotu 15. října můžete navštívit komentované prohlídky rozhlasových budov na pražských Vinohradech. Těšte se také na hudební vystoupení na scéně v Balbínově ulici v čele s Janou Kirschner.

Stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Wave, Junior, Praha nabídnou speciální program pro návštěvníky Dne otevřených dveří. Potkat můžete také Nadační fond Českého rozhlasu – Světlušku, projekt Paměť národa, otevřena bude prodejna Radioservis, přijede i motohlídka Zelené vlny. Ukážeme také přenosovou techniku v garážích Balbínova.

Na hudební scéně v Balbínově ulici se představí několik interpretů. Ve 14 hodin začne program pro rodiny s dětmi Rádia Junior. Poté se mikrofonu ujme Pandoo, vítěz pořadu Startér Radia Wave. Pokračovat bude zpěvák Marek Ztracený s kapelou, který předá podium v 17 hodin Janě Kirschner. Venkovní program uzavřou loňští vítězové hudebně exportního rozhlasového projektu Czeching z roku 2015, VR/NOBODY. Moderuje Bára Šichanová z Radia Wave.

Komentované prohlídky vnitřních prostorů začnou v 9 hodin, průvodce vám přiblíží historii a současnost vysílání i rozhlasové budovy. Poslední skupina vychází v 17 hodin, začátek trasy je na recepci v ulici Římská 13. Z důvodu zvýšených bezpečnostních opatření budete při vstupu do budovy procházet bezpečnostními rámy. Časové vstupenky můžete získat předem na čísle 221 551 313 nebo mailu info@rozhlas.cz.

Radiožurnál připraví živé vysílání a program ze svého stříbrného karavanu R-stream před budovou na Vinohradské. Za mikrofonem se vystřídají moderátoři Vladimír Kroc, Patricie Strouhalová, Petr Král, Jiří Štefl a Jan Pokorný. Kromě živého vysílání se můžete těšit na projekt Půlstoletí s Cimrmanem, zákulisí přípravy denního a nočního vysílání, včetně hudební dramaturgie stanice.

Dvojka vám u komentované prohlídky ukáže své nové vysílací studio, zároveň se potkáte s mnohými hlasy z vysílání. Ve velkém nahrávacím studiu 1 na Vinohradské bude i moderovaná autogramiáda osobností stanice. Čekat na vás budou například Martina Kociánová, Stáňa Lekešová, Jan Rosák, Aleš Cibulka, Jan Cimický, Roman Víšek, Jan Kovařík a mnozí další.

Vltava nabídne živé vysílání a program ze studia 2 na Vinohradské. Od 9 hodin se živého vysílání Víkendové přílohy ujme Tomáš Černý. Odpoledne zjistíte, jak se vyrábí zvuk, potkáte zvukového designéra Filipa Skuhrovce. Ukáže, jak se vytváří zvuková podoba rozhlasových her.

Plus vám umožní vyzkoušet si v poslechové místnosti v mezzaninu na Vinohradské detektor lži, besedovat budete s Janem Hnízdilem a Václavem Cílkem. Zdarma se můžete nechat vyšetřit na toxoplasmu. Na místě bude profesor Jaroslav Flegr, který odhalil hypotézu, že prvok toxoplasma nebezpečně ovlivňuje lidské chování. Samozřejmostí jsou debaty a diskuse s redaktory a moderátory, například Liborem Dvořákem nebo Janem Burdou.

Radio Wave bude vysílat ze svého proskleného studia na rohu Vinohradské a Balbínovy ulice speciální víkendový On Air, potkáte moderátory Jakuba Krásného a Matěje Samce. Mezi 12. a 14. hodinou nahlédnete přímo do studia. Své živé DJ sety připraví Jarda Petřík a Honza Macháček.

Rádio Junior si připraví program ve svém studiu u příležitosti komentované prohlídky budovy. Děti si vyzkouší práci moderátora. Na venkovní scéně v Balbínově ulici budou od 14 hodin připraveni Jana Rychterová a Petr Ševčík. Potkáte i Ušouna Rušouna.

Čtěte také

U konce komentované prohlídky se setkáte s Pamětí národa, která vám zvukovým laserem přiblíží vzpomínky pamětníků na Václava Havla. Potkáte tvůrce Mikuláše Kroupu a Adama Drdu. Hned o patro níže bude s cizojazyčným programem čekat Radio Praha, těsně před páternosterem v prvním podlaží budovy Vinohradská.

Hmateliér Světlušky, Nadačního fondu Českého rozhlasu, se představí hned v mezaninu nad recepcí Vinohradská. Petr Mašek, nevidomý lektor, novinář a technický pracovník navigačního centra pro nevidomé vám ukáže různorodost kompenzačních pomůcek.

Otevřena bude i rozhlasová jídelna On Air, kam se dostanete vchodem z Balbínovy ulice. Zelená vlna přijede do Balbínovy ulice se svoji motohlídkou, přiveze také historický Liaz z Rallye Paříž – Dakar a naláká vás na letošní vysílání závodu.

Navštívit můžete i Galerii Vinohradská 12, kde najdete výstavu historických rozhlasových přijímačů a celou řadu zajímavostí z historie rozhlasového vysílání. Aktuální výstava vám představí 85. výročí založení pražské ZOO.

Spustit audio