Český rozhlas představí další špičkové novináře v rámci projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky

9. duben 2014

Český rozhlas přiveze do České republiky další špičkové zahraniční novináře. Pozvání na čtvrtý ročník mezinárodního projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky přijal James Hardy, vedoucí komunikace BBC News Group a Mike Mullane, šéf oddělení mediální strategie Evropské vysílací unie (EBU). Projekt se koná 9. – 10. dubna v Praze.

Oba hosté vystoupí také na semináři „Přítomnost a budoucnost veřejné služby“, jehož je Český rozhlas spolupořadatelem a který získal záštitu Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky chtějí být motorem diskuze o tématech, která souvisejí se současností a budoucností novinařiny, ať už na odborné nebo laické úrovni. Klade si za cíl zvyšovat profesní úroveň novinářů Českého rozhlasu a zapojit se do výchovy budoucích žurnalistů, což patří k úkolům veřejnoprávního média.

„Veřejnoprávní vysílání je velmi důležité, a to zejména proto, že umožňuje vysílatelům vyjádřit se bez politických a komerčních tlaků. Nespoléhá se na reklamu a není v pozici, kdy by muselo sledovat politickou linii nebo podporovat názory silných vlastníků. Veřejnoprávní vysílání je v jedinečné pozici, aby mohlo produkovat nezávislé programy – a především novinařinu. Umožňuje vysílatelům vystavět si jedinečný vztah s obecenstvem, který je založený na důvěře. Důvěra je pro veřejnoprávní vysílání nepostradatelná. Pokud tuto důvěru oslabíme, zničíme si reputaci a ztížíme tím možnost, jak si udržet veřejnou podporu,“ zdůrazňuje James Hardy, vedoucí komunikace BBC News Group. BBC je mediální společností, která uplatňuje vysoké profesní standardy a klade velký důraz na ověřování informací a důvěru diváků.

Pro vysokoškolské studenty je určena Kreativní dílna PRESSpektiv, v rámci které si pod vedením zkušených reportérů zkusí vytvořit rozhlasový příspěvek. Školiteli této Kreativní dílny jsou tentokrát Veronika Ruppert, moderátorka a reportérka Radia Wave a Ľubomír Smatana, reportér domácího zpravodajství Centra zpravodajství a někdejší zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku. Dílny se zúčastní osm vybraných studentů vysokých škol. Zájemci dostali za úkol vymyslet novou rubriku nebo pořad pro konkrétní stanici Českého rozhlasu.

Úspěšní studenti své nápady ještě více rozvedou ve středu 9. dubna 2014 od 19 hodin během Večera PRESSpektiv v Kavárně Muzeum. Každý účastník Kreativní dílny dostane dvě minuty na svou prezentaci a formou takzvaných mash-upů rubriky nebo pořady představí hostům. Porota ve složení James Hardy, Veronika Ruppert a Ľubomír Smatana vybere nejlepší prezentaci. Večer zahájí ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř.

Večer PRESSpektiv je určený nejen pro mediální odborníky a studentskou obec, ale především pro veřejnost. Ta společně se zaměstnanci Českého rozhlasu může probrat témata, která ji zajímají. Český rozhlas je otevřený debatě o budoucnosti žurnalistiky a toto setkání je jen jedním ze způsobů, jak dialog podporuje. Nové trendy, se kterými se v současnosti seznamují také naši profesionálové, představuje studentům vysokých škol. Kromě toho mezinárodní projekt PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky dává jedinečnou příležitost poznat osobně špičky světové i domácí žurnalistiky přímo v Praze.

Kreativní dílna se uskuteční ve čtvrtek 10. dubna 2014. Studenti si vyzkoušejí práci rozhlasového novináře v Českém rozhlase. Rozhlasový příspěvek, který ve skupině vytvoří, odehrají následně stanice Radiožurnál a Radio Wave.

Krátké profily Jamese Hardyho a Mika Mullane můžete najít na www.presspektivy.cz v sekci Témata a hosté.

Spustit audio