Český rozhlas představuje projekt Rádio Retro Znovu89

17. září 2014

U příležitosti nadcházejícího 25. výročí tzv. sametové revoluce připravil Český rozhlas osmadvacetihodinový výběr snímků ze svého archivu z období komunistické totality. Vysílání na internetovém streamu odstartuje 17. září a potrvá do 17. listopadu.

Posluchači uslyší autentické nahrávky Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého, Zdeňka Nejedlého, Ludmily Pelikánové, Pavla Minaříka, družstevníků a družstevnic, členů brigád socialistické práce, ale také třeba herce Jaroslava Marvana, rozhlasového režiséra Jiřího Horčičky, hokejisty Ivana Hlinky nebo kosmonauta Vladimíra Remka.

Jde o cenné dokumenty svědčící o době, způsobu práce s informacemi, o propagandistické úloze sdělovacích prostředků, ale také o tom, jak se za čtyři desetiletí budování socialismu proměňoval přístup rozhlasových tvůrců k některým tématům.

Moderátory Rádia Retro jsou Naděžda Hávová a Tomáš Černý, kteří jednotlivé nahrávky uvádí do dobového kontextu. To je důležité zejména kvůli mladším posluchačům, kteří tuto dobu nezažili.

Při výběru nahrávek z nepřeberného množství projevů, zasedání, prvomájových záběrů, Rozhlasových novin, her a dalších zdrojů Český rozhlas sestavil pestrý obrázek rozhlasového programu dřívějších let.

Rádio Retro vzniklo na podporu projektu Znovu89, který v přímém přenosu na sociálních sítích a ve vysílání stanic Českého rozhlasu sleduje události před 25 lety od Palachova týdne v lednu 1989 až po zvolení Václava Havla prezidentem v prosinci téhož roku.

Veškeré příspěvky si můžete poslechnout na internetovém streamu http://www.rozhlas.cz/znovu89/portal/ nebo http://www.play.cz/.

Projekt Znovu89 můžete sledovat na Facebooku https://www.facebook.com/znovu89 nebo Twitteru www.twitter.com/znovu89

Mgr. Kateřina Moravcová, MBA
vedoucí oddělení komunikace

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace