Český rozhlas připomene ve vysílání dílo Josefa Škvoreckého

3. leden 2012

V ranních hodinách dne 3. ledna 2012 nás navždy opustil populární český spisovatel a nakladatel Josef Škvorecký, jehož torontské nakladatelství exilové literatury Sixty Eight Publishers dávalo prostor mnoha výrazným osobnostem českého disentu. Český rozhlas oznámil při této smutné příležitosti několik programových změn, které připomenou dílo jednoho z našich nejznámějších a nejaktivnějších exilových prozaiků.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál zařadil vzpomínky a příspěvky o životě a díle Josefa Škvoreckého aktuálně už do odpoledního vysílání a úmrtí slavného spisovatele bude připomínat i ve večerních publicistických pořadech Ozvěny dne a Stalo se dnes. Od 21:30 zařazuje Radiožurnál do programu mimořádný půlhodinový blok věnovaný Josefu Škvoreckému. Kromě jeho medailonu zazní i archivní nahrávka Československého rozhlasu z roku 1966, kde Josef Škvorecký odpovídá na 33 otázek pro spisovatele. Pořad doplní rozhovor s publicistou a spisovatelem Karlem Hvížďalou, ve kterém se ohlédneme i za činností nakladatelství Sixty Eight Publishers.

Český rozhlas Rádio Česko připravil na středu 4. ledna od 10:35 25 minutový dokument Martiny Maškové inspirovaný románem Josefa Škvoreckého Zbabělci. Spisovatel v románu líčí poslední válečné dny roku 1945 v příhraničním městě Náchodě, které v knize nazývá Kostelec. Před dvěma lety vyšli Zbabělci poprvé podle rukopisné, tedy necenzurované verze, ve které tak ožila skutečná jména místních rodin. Autorka dokumentu se pokusila porovnat Škvoreckého děj se vzpomínkami pamětníků a bádáním historiků. A zajímala se o to, co si o tehdejších dramatických událostech myslí nynější obyvatelé města. Dokument bude na Rádiu Česku reprízován v neděli 8. ledna v rámci pořadu Kronika Rádia Česko po 9. hodině ranní.

Český rozhlas 2 - Praha se úmrtí Josefa Škvoreckého věnuje především ve zpravodajských relacích. Ve středu 4. ledna se mohou posluchači těšit na několik rozhovorů již v ranním vysílání, vzpomínku na slavného spisovatele nabíde Dvojka i odpoledne. V sobotním pořadu Rozhraní, který bude odvysílán 7. ledna, bude Josefu Škvoreckému věnována celá hodina. Stanice připravuje i četbu ze Škvoreckého díla a dokument o jeho životě exilového prozaika.

Český rozhlas 3 – Vltava uvede již dnes, v úterý 3. ledna od 21:10, rozhlasovou dramatizaci známé Škvoreckého prózy Legenda Emöke. Příběh se točí okolo krátkého setkání dvou mladých lidí během bezútěšné rekreace v Československu koncem padesátých let. Do středečního dopoledního pořadu ČRo – 3 Vltava Psáno kurzívou byly mimořádně zařazeny oblíbené Nápady čtenáře detektivek a od 18:30 zahájí Vltava dvanáctidílnou četbu na pokračování z románu Lvíče.

Ve čtvrtek 5. ledna si posluchači ČRo 3 – Vltava budou moci v rámci cyklu Moderní povídka naladit dramatizaci Škvoreckého Dialogus de veritate. Páteční večer by měl na Vltavě patřit novele Zákony džungle, upravené pro cyklus Pokračování za pět minut. Nedělní večerní Schůzky s literaturou pak završí ukázky z románu Mirákl. Pro zájemce o rozhlasové adaptace Škvoreckého knih jsou na webu Českého rozhlasu v rámci projektu Čtenářský deník k dispozici dvě Škvoreckého díla, Konec nylonového věku a již zmíněná slavná prvotina Zbabělci.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace