Český rozhlas připomíná „Art´s Birthday“ kulturní akcí i speciálním vysíláním

12. leden 2017

Francouzský umělec a člen hnutí Fluxus Robert Fillou v roce 1963 vytvořil koncept „Narozeniny umění“. Letos tedy, jeho zásluhou, umění oslaví již 1 000 054. jubileum. Český rozhlas tuto událost, ke které se hlásí slavní umělci z celého světa, připomene v úterý 17. ledna v Brně na Husově ulici v prostorách tří významných kulturních institucí. Slavnost připravuje Český rozhlas ve spolupráci s Euroradio Ars Acustica Group. Živě jí ve svém vysílání přinese stanice Vltava.

„Narozeninová oslava se koná na různých místech světa. Umělci se připojují k nápadu a nabízejí své narozeninové dárky. Český rozhlas se k oslavám Narozenin umění, které jsou jakýmsi globálním ‚narozeninovým večírkem umění‘, připojuje již potřinácté. I tentokrát jsme připravili pestrý program jak ve vysílání kulturní stanice Vltava, tak i ve třech významných kulturních institucích v Brně,“ uvedl ředitel Komunikace a vnějších vztahů Jiří Hošna.

Program pro velké i malé návštěvníky začne v odpoledních hodinách v Pražákově paláci Moravské galerie. Ta bude mít exkluzivně otevřeno i v úterý od 16.00 hodin, kdy v jejích prostorách proběhne workshop pro děti. Bude se zde recitovat dadaistická báseň, hrát na hudební nástroje a tančit. Od 21.00 hodin pak v Besedním domě Filharmonie Brno zahraje, v rámci koncertního cyklu ASOCIACE, ansámbl BCO premiéru skladby Tomáše Vtípila RADIACE 20161028. Ta vznikla na objednávku Českého Rozhlasu pro cyklus rAdioCUSTICA za spolupráce ansáblu Brno Contemporary Orchestra a Filharmonie Brno. Základním stavebním principem skladby je vzájemná konfrontace či kontaminace vysílání rozhlasové stanice Český rozhlas Vltava v den státního svátku 28. října 2016.

V kulturním prostoru PRAHA / Fórum pro architekturu a media zahájí oslavy v 18.00 vernisáž zvukové instalace VKV. Zde také zazní ve světové premiéře vůbec první interpretace projektu Collective Composition No. 1, iniciátora Jana Podrackého. Kolektivní partituru odehraje na perkuse a elektroniku slovenská skladatelka a hudebnice Lenka Novosedlíková. Tato část programu bude zároveň živě vysílána prostřednictvím kulturní stanice Vltava i na satelitu jako součást celosvětového vysílání Art's Birthday 2017. Kromě toho nabídne kulturní prostor PRAHA program, o který se dramaturgicky postarala Barbora Šedivá a Prokop Holoubek - například show legendárního dua holandských perfomerů Thomas&Ruhller, vystoupení skupiny B4 s názvem Die Mitternachtsmaus - The Plastic People of The Universe nebo performance Richarda Fajnora s názvem HangArt.

Celkem tříhodinový přímý přenos z Brna začne na Českém rozhlase Vltava v 19.00 hodin. „Posluchači uslyší nejen průběh oslav Narozenin umění v prostředí moravské metropole. Jsou připravena také krátká spojení se satelitní sítí Euroradia, ve které si v přímém přenosu naladíme oslavy, koncerty a zvukové performance z nejrůznějších evropských měst a jejich kulturních meridiánů jako např. Vídeň, Berlín, Stockholm, Utrecht nebo Barcelona,“ říká Ladislav Železný, producent letošních oslav Narozenin umění.
Více informací o akci Art´s Birthday naleznete na ab.rozhlas.cz.

Spustit audio