Český rozhlas Radiožurnál a Czech Photo organizují soutěž fotografií

4. duben 2018

Události roku 1968, od nichž letos uplyne přesně 50 let, se v dalších měsících promítnou do celé řady vzpomínkových aktivit. V rámci projektu ´68 pořádá stanice Český rozhlas Radiožurnál společně s obecně prospěšnou společností Czech Photo fotografickou soutěž Československo - fotografie roku ´68. Účast v soutěži je zdarma.

Fotografie s tematikou roku 1968 lze do soutěže přihlašovat prostřednictvím webových stránek rozhlas.cz nebo posílat poštou do Českého rozhlasu na adresu Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 až do 21. června. Odborná porota v čele s českým fotografem Herbertem Slavíkem pak vybere z přihlášených snímků tři nejlepší fotografie, které ocení finanční odměnou ve výši 30 tisíc Kč. Dalšími členy poroty budou například historik Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Oldřich Tůma, generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, dramatik, scénárista a herec Zdeněk Svěrák a fotografka a kurátorka Jana Žantovská. „Mnoho fotografů se tehdy nemohlo k autorství přiznat a v jejich archivech se možná ještě nachází neobjevené poklady. Těšíme se, že tak budeme moci všem díky mnoha dosud neznámým snímkům ukázat, jaký rok 1968 v Československu byl,“ řekl šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan.

Výběr ze soutěžních fotografií doprovodí výstava fotografií Oldřicha Škáchy a Petra Šálka ze stejného období. Obě expozice budou k vidění v galerii Czech Photo Centre od 15. srpna do 16. září. „Jeden snímek mnohdy dokáže sdělit více informací a pocitů, než jiné sdělovací prostředky. Právě proto je fotografie ideálním médiem pro připomínku tragických událostí roku 1968. Jsme rádi, že můžeme být spolupořadateli takto důležitého projektu, který bude vzdělávat zejména mladší ročníky a uctí současně všechny oběti vpádu vojsk varšavské smlouvy,“ uvedla ředitelka Czech Photo Centre Veronika Souralová, která je současně také jedním z dalších členů poroty soutěže Československo - fotografie roku ´68. Tuto galerii provozuje obecně prospěšná společnost Czech Photo, která pořádá také soutěže Czech Press Photo a Czech Nature Photo a s tím spojené výstavy.

Český rozhlas sehrál klíčovou roli při informování o situaci v noci z 20 na 21. srpna 1968 během invaze vojsk Varšavské smlouvy. Události roku 1968 výrazně ovlivnily vývoj evropských států a rozdělily Evropu na desítky let mezi Západní a Východní, tím začalo období normalizace a represe. Český rozhlas současně s tím připravuje několik dalších akcí a projektů, které v tomto roce události z roku 1968 připomenou veřejnosti. Budou mezi ně patřit například přehlídky hraných filmů z tohoto období, koncerty a jiná představení.

Spustit audio