Český rozhlas se chystá oslavit výročí 17. listopadu výjimečnými pořady

15. listopad 2010

Ve středu 17. listopadu 2010 připomene Český rozhlas 21. výročí Sametové revoluce celou řadou zajímavých pořadů. Vybíráme pro Vás několik tipů.

Český rozhlas 1 – Radiožurnál přinese zpravodajství ze všech vzpomínkových aktů. Hosty Radiožurnálu budou 17. listopadu – přesně 21 let po pádu komunistického režimu – novinář Adam Drda a Karel Strachota, ředitel projektu Příběhy bezpráví. Jak rozličné jsou lidské osudy, jež mapují totalitní minulost někdejšího Československa? A lze už dnes objektivně předat výpověď o komunistické minulosti naší země novým a totalitou nezasaženým generacím?

Český rozhlas 2 – Praha přinese v 11.05 hodin radiomost s londýnskou BBC - 17. listopad očima politika Jana Fischera, českého expremiéra a současného viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Český rozhlas 3 - Vltava připravil na 21.45 hodinu reprízu radiodokumentu Máme toho dost? Jedná se o dokument o šesti částech (včetně jedné hry) z autorské dílny Daniely Fischerové, Martiny Vodičkové, Evy Nachmilnerové, Gabriely Albrechtové, Tomáše Černého a Marka Janáče. Základem mozaiky je fiktivní reportáž, která jako by nás vracela o dvacet let zpátky: zdá se, že Sametová revoluce byl jen experiment někdejší vládnoucí garnitury a že se vše chystá vrátit do původních kolejí. V tomto „reportážním rámci“, kterému nechybí smysl pro jemný humor, se objevuje nejen anketa, v níž náhodní kolemjdoucí komentují své pocity z uplynulého dvacetiletí v Čechách, ale i další „minidokumenty“. Například o tom, jak si komunistický režim představují dnešní školní děti, jak na listopadové dny vzpomínají někdejší vojáci, kteří tehdy byli ve službě, nebo jak vidí naši politickou budoucnost současní studenti. Mozaiku doplňuje minihra Daniely Fischerové, uvádějící na scénu ďábla pokušitele, jemuž popřevratová doba dává do ruky nejednu zbraň, například lustrace apod. Netradičně pojatý pořad nabízí také možnost porovnat na jedné ploše pohledy několika rozhlasových tvůrců různých generací.

Český rozhlas 6 připravuje speciální vydání Názorů a argumentů a řadu komentářů, které budou z různých hledisek hodnotit uplynulých 21 let v naší zemi. Speciální bude i Studio Stop pod názvem „Nerevoltovala jen Praha, aneb neznámí hrdinové listopadových událostí z regionů.“

Český rozhlas Rádio Česko chystá příspěvky o 17. listopadu 1989 například v rámci Kroniky Rádia Česko. Zajímavé budou i Příběhy 20. století o ostudném rozdílu mezi důchody disidentů a odpůrců režimu a bývalých bachařů a příslušníků StB v 10.05 hodin.

Český rozhlas Leonardo zařadila do svého programu pořad Třetí dimenze, který se bude věnovat tématu „Ztráta důvěry“. Půjde o sociologický pohled na společenské instituce v uplynulých letech.


Speciální stanice pro mladé posluchače – Český rozhlas Radio Wave – odvysílá ve čtvrtek 18. 11. pořad Zpoždění. Hostem pořadu bude David, který stál 17. listopadu 1989 na Národní třídě naproti demonstrantům jako devatenáctiletý příslušník Pohotovostního pluku SNB, tzv. "bílých přileb". Zeptáme se ho, jak vypadal jeho 17. listopad a co on na Národní třídě viděl. Jak se čerstvě dospělý kluk dostane do policejního kordonu, který má za úkol zastavit "nepovolenou" demonstraci, jak na celou záležitost nahlíží dnes a zda mu komplikuje život.

Také regionální stanice Českého rozhlasu věnují aktuálnímu tématu ve svém vysílání velký prostor. Do programu zařadily diskuse s významnými hosty, kteří zasáhli do dění nejen na celostátní, ale i regionální úrovni, dále besedy a reportáže na téma změny za posledních 21 let.

Kompletní program stanic Českého rozhlasu naleznete na rozhlas.cz/program.

Mgr. René Zavoral
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů
Český rozhlas
Tel. 221 551 310

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace