Český rozhlas se připravuje na spuštění řádného digitálního vysílání

1. prosinec 2016

Na úspěšný projekt DAB Praha - dlouhodobý experiment digitálního rozhlasu z pražského vysílače Žižkov - naváže od 1. prosince nový experiment, který experimentální vysílání rozšíří i do Berouna. Současný projekt, který se stal vzorem i pro ostatní země v podobném stadiu rozvoje a který Český rozhlas realizuje ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi, tak vstupuje do další kvalitativní fáze.

Nový experiment schválil Český telekomunikační úřad na období od 1. prosince 2016 do 31. května 2017.

„Žižkovský vysílač v Praze o výkonu 20 kW ERP bude doplněn o lokalitu Beroun. Stowattový opakovač zde pokryje berounskou kotlinu bez nutnosti samostatné dopravy signálu. Současný projekt bude nyní testován v provozu tzv. jednofrekvenční sítě SFN. Tyto testy jsou součástí komplexního souboru příprav, které Český rozhlas provádí v souvislosti s plánovaným zahájením řádného vysílání DAB.“ uvedl ředitel Techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

Spuštění vysílání DAB v podobě tzv. pilotu schválila vláda na konci srpna tohoto roku.

Experimentální multiplex DAB Praha obsahuje stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Rádio Wave, D-dur, Jazz, Rádio Junior, ČRo Sport a Regina DAB Praha. Dále také doprovodné multimediální služby a několik testovacích pozic s různým nastavením distribučních parametrů.

Spustit audio