Český rozhlas spolupořádal seminář o médiích veřejné služby

18. duben 2014

Seminář „Přítomnost a budoucnost médií veřejné služby“ získal záštitu Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Zahájil ho předseda volebního výboru Martin Komárek (ANO 2011), který zdůraznil, že politici by neměli do médií zasahovat. Svými proslovy na něho navázali generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Peter Duhan představil Český rozhlas jako multimediální dům, který napíná své síly k zajištění plné multimedialiaty. Generální ředitel věří, že současný management Českého rozhlasu je maximálně konsolidovaný a dokáže tuto multimedialitu úspěšně zajistit. Kromě toho je Český rozhlas připraven rozvíjet nové multimediální formáty. K jejich představení by mělo dojít co nejdříve. Generální ředitel Peter Duhan ale varoval, že důraz na technologický rozvoj nesmí vést k rezignaci na kvalitu nabízeného obsahu.

Sérii prezentací zahraničních hostů zahájil host České televize Roberto Suaréz Candel, vedoucí výzkumného a analytického oddělení médií Evropské vysílací unie (EBU). Účastníkům semináře představil výzkum Vize 2020, který se zabývá tím, jak budou vypadat média veřejné služby v roce 2020. Odhaluje možná nebezpečí a nabízí doporučení, jak se s těmito hrozbami vypořádat, případně jim předejít. Roberto Suaréz Candel zdůraznil, že Český rozhlas i Česká televize jsou v tomto procesu velmi aktivní.

Pozvání Českého rozhlasu vystoupit na semináři a podělit se o své zkušenosti ze zahraniční přijal Mike Mullane, který vede oddělení strategie médií v Evropské vysílací unii (EBU) a James Hardy, vedoucí komunikace zpravodajství BBC News Group. Hovořili o roli médií veřejné služby (nejen) v digitální éře, ale také o hlavních hodnotách a povinnostech veřejnoprávních vysílatelů. Mike Mullane ocenil, že Český rozhlas rozumí nutnosti přizpůsobit se změnám, kterými média procházejí. Evropská vysílací unie je připravena mu v tomto procesu být nápomocná.

Všechny prezentace a zvukový záznam ze semináře naleznete v přílohách.

Pořadí a časy prezentací v audio záznamu ze semináře:

Peter Duhan - Generální ředitel Českého rozhlasu
„Český rozhlas jako stabilní instituce“ (00:02:58 – 00:20:00)
Petr Dvořák - Generální ředitel České televize
„Lze veřejnou službu médií definovat, měřit a hodnotit?“ (00:21:00 – 00:42:00)
Roberto Suárez Candel - Vedoucí výzkumného a analytického oddělení medií EBU (Evropská vysílací unie)
„The future of PSM in Europe: lessons and challenges from the EBU“ (00:42:30 – 01:11:35)
Mike Mullane - Vedoucí editor oddělení strategie medií, EBU (Evropská vysílací unie)
„Role of Public Service Media in the Online Era“ (01:12:00 – 01:23:00)
James Hardy - Vedoucí komunikace, BBC News Group
„The Key Value of Public Service Media“ (01:24:00 - 01:37:38)
Diskuse (01:37:38 - 02:28:44)

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace