Český rozhlas spolupracuje na unikátním projektu Píseň písní / znějící chrám

20. květen 2013

Originální projekt Orchestru BERG inspiroval text biblické Písně písní. Ve středu 22. května v kostele Nejsvětějšího Salvátora (u Karlova mostu) zazní ve světové premiéře prostorově pojatá kompozice Slavomíra Hořínky Umírám láskou, která vychází z nového českého přebásnění Písně písní šéfredaktorem stanice Český rozhlas Plus Danielem Rausem. Celý kostel naplní hudba a vytvoří z něj nejen živoucí hudební nástroj, který posluchače vtáhne a obejme, ale i prostor, ve kterém Milý a Milá prožívají příběh své lásky.

Společný projekt Českého rozhlasu, Orchestru BERG, Akademické farnosti Praha a Centra teologie a umění při KTF UK vychází z dlouhodobého zaměření Tvůrčí skupiny náboženských pořadů pod vedením Teresie Bečkové na projekty, v nichž se setkává náboženství a umění současným způsobem, kdy se skrze nové formy posluchače dotýká tajemství či náboženská zkušenost jaksi mimoděk v druhém plánu.

Můj příběh s Písní Šalamounovou začal, když jsem si položil otázku: jak by to asi napsal autor dnes? Začal jsem si ten starodávný text zkušebně přepisovat a najednou přede mnou vystupovala fantastická poezie. Nešlo přestat“, říká Daniel Raus, šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus. Útlá knížka zaujala mladého českého skladatele Slavomíra Hořínku natolik, že souhlasil s nabídkou a k textu přistoupil s originální tvůrčí invencí. „Danielovo přebásnění mě nadchlo svojí úsporností. Pokusil jsem se jej výběrem textů ještě více zkoncentrovat do jakési esence dialogu hledání a nalézání. To, že tyto dialogy probíhají v liturgickém prostoru je podle mě naprosto jedinečné a vystihuje to podstatu intimity mezi mužem a ženou v její hluboké čistotě a otevřenosti.“

Fragmentární charakter vybraných textů, zvuk mešních zvonků i pohyb účinkujících v kostele odkazuje ke starobylé tradici liturgických her, avšak zcela moderními způsoby uměleckého vyjádření souzní s vnímáním a cítěním současného člověka. Tuto novinku doplní duchovně laděné kompozice dvou žijících hudebních legend: Arvo Pärta a Sofie Gubajduliny. Její Orfeova lyra vypráví příběh Orfeovy lásky a touhy po Euridice.

Orchestr BERG s jeho šéfdirigentem Peterem Vrábelem i skladatelem Slavomírem Hořínkou přichází po úspěšném projektu Marianum do prostoru kostela Nejsvětějšího Salvátora již podruhé. „Hořínkova prostorová skladba navazuje nejen na zdejší odvážné exkurzy do světa současné hudby, ale i na inovativní umělecké intervence do liturgického prostoru. Dynamická práce s uměním v kostele nabízí jeho pravidelným i náhodným návštěvníkům tu hravé, tu zcela vážné podněty k vlastnímu přemýšlení, nové pohledy na skutečnosti, které se často mylně domníváme znát tak dokonale, že se nám vytratily z očí i vědomí“, říká architekt Norbert Schmidt, vedoucí Centra teologie a umění při KTF UK.

Český rozhlas pořídí zvukový záznam koncertu ve formátu 5.1, který umožňuje sledovat práci se zvukem v liturgickém prostoru. Video záznam bude pak k dispozici na tématickém webu. www.nabozenstvi.rozhlas.cz. Posluchači toto dílo uslyší v jednom z pátečních večerů na Vltavě.

Podruhé bude skladba Slavomíra Hořínky Umírám láskou na text Daniela Rause uvedena v pátek 24. 5. v rámci letošní Noci kostelů.

Český rozhlas, který je každoročním mediálním partnerem akce, se letos poprvé na Noci kostelů podílí aktivně.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace