Český rozhlas spouští vánoční Rádio Retro

2. prosinec 2015

Splněná přání Vlastimila Brodského, vánoční obrázky ze vzpomínek Karla Högera, štědrodenní veselou historku Miloše Kopeckého nebo vánoční verše Jaroslava Seiferta nabídne internetový stream Českého rozhlasu připravený speciálně pro nadcházející sváteční čas. Od Mikuláše do Tří králů bude Rádio Retro nadělovat 28 hodin autentických zvukových dokumentů, které se nedostaly do éteru desítky let a kterými posluchače provedou Zora Jandová a Tomáš Černý.

Letošní šťastné a veselé Rádio Retro jsme proti dvěma předchozím rokům koncipovali více jako příjemný vánoční rozhlas a méně jako muzeum zvukových exponátů,“ řekl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

Dramaturg Tomáš Černý a vedoucí Archivu ČRo Tomáš Bělohlávek vybrali nejen nahrávky hereckých vyprávění a vzpomínek, ale také řadu publicistických pořadů, ve kterých jsou například zajímavosti o vánočních tradicích, hlas spisovatelky Marie Kubátové nebo dcery malíře Mikoláše Alše, popřípadě zpěváka Waldemara Matušky.

„Až na drobné výjimky tu nenajdete dobové kuriozity jako například projev Antonína Zápotockého o Ježíškovi, který zestaral, narostly mu vousy a stal se z něj Děda Mráz. Rozhlasový archiv totiž nabízí spoustu nepolitických, velice vydařených, laskavých, přívětivých vánočních programů, s nimiž můžete zapomenout na všeobecný shon a dopřát si pomalé a úplně klidné svátky,“ uvedl ředitel Centra vysílání ČRo Ondřej Kopa.

Řadu posluchačů překvapí vánoční půlhodinka Pionýrské jitřenky z roku 1965, pro kterou Zdeněk Svěrák napsal původní písničkové texty. Svoje moderní Vánoce se značnou dávkou nadsázky líčí v roce 1969 Jiří Grossmann a Miloslav Šimek a vysloveně exkluzivní poklad archivu, jaký by se jinde než v Rádiu Retro nedal odvysílat, představuje kompletní čtyřhodinová nahrávka někdejšího Dobrého jitra, ve kterém si před Vánocemi v roce 1995 povídal Mirek Kovářík s Jiřím Reinsbergem z Týnského chrámu na Staroměstském náměstí v Praze.

„Velkou pozornost věnujeme v letošním svátečním vysílání Rádia Retro také literárním pořadům s vánočními motivy českých autorů jako je Božena Němcová nebo Jen Neruda a budeme také hrát vánoční hudbu z gramofonových desek. Přicházejí znovu do módy a Český rozhlas jich uchovává tisíce, tak proč nosit z archivu stále jen zvukové fólie nebo pásky,“ řekl dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Vánoční Rádio Retro bude k dispozici na rozhlasovém webu, serveru Play.cz nebo v síti pozemního digitálního systému DAB.

Spustit audio