Český rozhlas spustí DAB Praha 6. srpna

25. červen 2015

Český rozhlas spustí plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro Prahu a okolí 6. srpna. Generální ředitel Peter Duhan to uvedl na dnešním zasedání Valného shromáždění Evropské vysílací unie (EBU) v Praze. Díky digitalizaci se Českému rozhlasu otevírají další možnosti, jak nabídnout posluchačům ještě dokonalejší veřejnou službu než dříve, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání či nových multimediálních služeb.

„Jedním z nejvýznamnějších strategických cílů je nyní pro Český rozhlas digitalizace rozhlasového vysílání. S potěšením mohu uvést, že 6. srpna spustíme experimentální, ale plnohodnotné DAB vysílání pro Prahu a okolí, tedy s dosahem až pro 17 procent populace naší země. Ruku v ruce s digitalizací rozhlasového vysílání jde v našem případě i naplňování rozvojového projektu EBU Vize 2020,“ uvedl dnes při zahájení Valného shromáždění EBU generální ředitel Peter Duhan.

Vysílání DAB Praha bude Český rozhlas realizovat ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Z Žižkovské věže, která je hlavním pražským vysílačem, se bude vysílat s výkonem 20 tisíc Wattů. V multiplexu, který bude celý naplňovat Český rozhlas, budou zahrnuty jak speciální digitální stanice, tak i všechny jeho stanice celoplošné. Na žižkovském vysílači bude rovněž vysílání DAB Praha 6. srpna dopoledne slavnostně zahájeno.

„Český rozhlas spuštěním DAB Praha znovu prokázal, že stojí v čele rozvoje digitálního rozhlasového vysílání a je na ně dokonale připraven. K dispozici máme v současné době několik speciálních digitálních stanic a chystáme do budoucna další projekty, které rozvoj digitálního vysílání podpoří. Spuštění DAB Praha považujeme za symbolický start digitalizace rozhlasového vysílání,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Český rozhlas má hotovou koncepci digitálního rozhlasového vysílání a je připraven přechod na DAB kdykoliv spustit. Představil i konkrétní předpoklady k tomu, aby spuštění DAB v České republice pokročilo dopředu. Kromě legislativy jde například o financování souběžného analogového a digitálního vysílání nebo koordinaci se soukromým sektorem. Pro úspěšný průběh digitalizace prosazuje také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli.
Valné shromáždění EBU pořádá v Praze od 24. do 26. června Český rozhlas společně s Českou televizí. Do české metropole se sjely téměř dvě stovky představitelů nejvyššího vedení veřejnoprávních vysílatelů z pětašedesáti zemí Evropy. Valné shromáždění je nejvyšším rozhodovacím orgánem EBU. Jeho úkolem je stanovovat celkovou strategii společného rozvoje. Český rozhlas a Česká televize jsou členy EBU od roku 1993. Samotná organizace byla založena v roce 1950 se sídlem v Ženevě.

Spustit audio