Český rozhlas spustí experimentální DAB vysílání s plnohodnotnými parametry

5. červen 2015

Český rozhlas bude moci v nejbližší době spustit ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro Prahu a okolí. Umožnilo mu to povolení od Českého telekomunikačního úřadu, který pro tyto účely vyčlenil příslušné kmitočty. Český rozhlas tak učinil další výrazný krok směrem k digitalizaci vysílání, která přinese jeho posluchačům lepší a nové služby.

„Spuštění experimentálního vysílání digitálního rádia v Praze s dosahem až 17 procent populace celé republiky bylo jedním ze strategických cílů Českého rozhlasu. Nyní se ho podařilo naplnit a věříme, že ho budeme moci po dořešení všech technických otázek zahájit letos v létě. Český rozhlas tak znovu prokázal, že stojí v čele rozvoje digitálního rozhlasového vysílání a je připraven přechod na DAB kdykoliv spustit. K dispozici máme v současné době několik speciálních digitálních stanic a chystáme do budoucna další projekty, které rozvoj digitálního vysílání podpoří,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Český rozhlas má hotovou koncepci digitálního rozhlasového vysílání. Představil i konkrétní předpoklady k tomu, aby spuštění DAB v České republice pokročilo dopředu. Kromě legislativy jde například o financování souběžného analogového a digitálního vysílání nebo koordinaci se soukromým sektorem. Pro úspěšný průběh digitalizace prosazuje také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli.

Českému rozhlasu se díky digitalizaci otevírají další možnosti, jak nabídnout posluchačům ještě dokonalejší veřejnou službu než dříve, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání či nových multimediálních služeb. Český rozhlas bude nadále hledat na rozhlasovém trhu v republice prázdná místa, která nechtějí nebo nemohou zaplnit soukromí provozovatelé.

Spustit audio