Český rozhlas uctí hrdiny pamětní deskou, koncerty i velkolepým videomappingem

30. duben 2015

Český rozhlas 5. května odhalí pamětní desku dosud neznámým hrdinům, kteří padli při jeho obraně ve dnech Pražského povstání. Zároveň otevře výstavu dosud nepublikovaných fotografií z této doby a promítne unikátní dokumentární film. Pro širokou veřejnost je pak přichystán velkolepý videomapping na pražském Staroměstském náměstí, před kterým zahraje Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

„Český rozhlas byl přímým účastníkem bojů Pražského povstání v květnu 1945 a při jeho obraně zemřely desítky lidí. Chceme důstojně uctít jejich památku a zároveň veřejnosti přiblížit události tehdejší doby. Historie Českého rozhlasu je výjimečná v tom, že se jako médium významně podílel na utváření moderních dějin naší země,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Český rozhlas bude již 3. května pořádat v Plzni speciální koncert pro hrdiny v rámci tamních Slavností svobody. Hlavní část akcí pro veřejnost se však odehraje v Praze 5. května. Před budovou rozhlasu na Vinohradské ulici se uskuteční pietní akt, při kterém bude odhalen pomník se jmény dalších 81 lidí, kteří padli v bitvě o rozhlas. Dosavadní prameny a pamětní deska na budově rozhlasu uváděly 89 jmen, nyní je jich odkryto dohromady 170. Osudy bojovníků o rozhlas a jejich nepřátel bude Český rozhlas dále odhalovat na speciálním webu www.bitvaorozhlas.cz.

„Připomínat podobné události patří k poslání média veřejné služby, jakým Český rozhlas je. Všichni také respektujeme historii rozhlasu a to, jakou roli hrál v novodobých českých dějinách. Lidé neváhali za rozhlas umírat v květnu 1945 a bránili ho i proti vojákům sovětských okupačních vojsk v srpnu 1968,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

V budově Českého rozhlasu bude 5. května také odhalena výstava dosud nepublikovaných fotografií a promítnut dokumentární film s unikátními záběry, které ukazují hrdinství rozhlasáků, českých četníků a dalších povstalců v bitvě o rozhlas. Vyvrcholením všech aktivit pořádaných Českým rozhlasem k uctění památky hrdinů je večerní videomapping na Staroměstském náměstí. Tvůrci slibují velkolepou podívanou s originálními prvky a příběhem válečného hrdiny. První promítání začne ve 21.15 a bude mít pět opakování.

Český rozhlas má také speciální celoroční projekt Hrdina.cz, do kterého se zapojují všechny stanice ČRo, web i sociální sítě. Jeho posláním je podívat se na události druhé světové války z různých úhlů pohledu, nabídnout lidem možnost zamyslet se nad pojmem „hrdinství“ v jeho různých podobách.


Harmonogram: 70. výročí Českého národního a Pražského povstání

09:40 – 10:45 Tradiční vzpomínkový akt, Staroměstské náměstí
12:30 – 13:30 Pietní akt u budovy Českého rozhlasu, Vinohradská 12
16:45 – 18:10 Památeční jízda historických vozidel, Staroměstské náměstí
20:00 – 21:00 Koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Staroměstské náměstí
21:15 Videomapping, Staroměstské náměstí

Spustit audio