Český rozhlas zahajuje satelitní vysílání v systému DVB-S2

7. listopad 2016

Český rozhlas zahájí v úterý 8. listopadu satelitní vysílání v systému DVB-S2. Programy Českého rozhlasu budou nově šířeny přes transpondér 3233 v systému DVB-S2 na družici Astra 3B 23.5° východně s centrálním kmitočtem 12.343,5 MHz a polarizací Horizontal. Programový obsah zůstane stejný, přesto bude nutné, aby uživatelé zkontrolovali a upravili nastavení svého satelitního přijímače.

Přechod na novou satelitní distribuci DVB-S2 je pro Český rozhlas výhodný z technického i ekonomického hlediska. Jde o novější, modernější a efektivnější vysílací standard, systém se využívá zejména pro šíření televizních programů ve vysokém rozlišení. Poskytovatelem služeb satelitní distribuce programů ČRo bude společnost M7 Group, provozovatel satelitní platformy Skylink, která zvítězila ve výběrovém řízení.

„Velkou výhodou je skutečnost, že i nadále zůstáváme na stejné satelitní pozici a společném programovém multiplexu s Českou televizí a můžeme spolupracovat v technické i marketingové oblasti. Efektivnější využití satelitní distribuce nám do budoucna umožní nabídnout případně i další programy nebo rozšířené služby na této platformě, kterou považujeme za jednu z široce dostupných technologií pro naše vysílání“, uvedl vedoucí Distribuce signálu z útvaru Techniky ČRo Pavel Balíček.

Pro usnadnění přechodu na nové nastavení bude probíhat souběžný provoz vysílání na obou transpondérech. Plánovaná doba souběhu je od 8. 11. 2016 do 22. 11. 2016, poté bude provoz rozhlasových (Český rozhlas) i televizních SD programů (Česká televize) na stávajícím DVB-S transpondéru a nosném kmitočtu 12.070 MHz zcela ukončen.

Většina přijímačů je vybavena systémem automatického ladění, navíc u některých přijímačů platformy Skylink by mělo dojít k automatickému přeladění preferovaných programů.

Přesto posluchačům doporučujeme pro zachování satelitního příjmu programů Českého rozhlasu provést kontrolu a případně úpravu nastavení satelitního přijímače.


Pokud by bylo nutné naladit programy manuálně, je nutné zadat následující parametry transpondéru a naladit dostupné programy: frekvence 12.343,5 MHz, polarizace H, Symbol rate 29.9 MSym/s, korekce chyb (FEC) 2/3.

Více informací o této změně můžete najít na adrese rozhlas.cz/digital(link is external), kde jsou uvedeny kontakty na případnou další technickou pomoc.

Spustit audio