Český rozhlas zdigitalizoval dosud neznámé záznamy soudních procesů

20. listopad 2018

Archiv Českého rozhlasu zdigitalizoval celkem 359 pásů unikátních a dosud nezveřejněných nahrávek ze soudních síní z let 1951 – 1955. Digitalizace proběhla ve spolupráci s Národním archivem, který je vlastníkem dochovaných magnetofonových pásů. Posluchači se s procesy seznámí prostřednictvím speciálního seriálu, který se bude vysílat od 10. prosince na stanici Český rozhlas Radiožurnál.

Digitalizované záznamy tak široké veřejnosti představí soudní řízení například s funkcionáři Junáka, s tzv. vesnickými boháči, s americkým novinářem Williamem Nathanem Oatisem, se skupinou Pavelka nebo kompletní proces s Josefem Zenáhlíkem, který stanul před nejvyšším vojenským soudem. Dochované magnetofonové pásy dále obsahovaly i záznamy dobových rozhlasových pořadů, které se týkaly i procesů s tzv. Zelenou internacionálou či sabotérů v OKD Ostrava.

„Přestože se nejedná o tak známý proces jako s druhým mužem KSČ Rudolfem Slánským, mají tyto záznamy pro historiky a badatele nesmírnou cenu. Skvěle ukazují, jak totalitní systém fungoval i v případech, které zůstávaly trochu ve skrytu mediálního zájmu. Osudy odsouzených přitom byly neméně zajímavé a tragické. Jsem rád, že díky Archivu ČRo a dobré spolupráci s Národním archivem můžeme české veřejnosti zpřístupnit materiály, které zatím neměl možnost nikdo slyšet,“ uvedl vedoucí Archivních a programových fondů Českého rozhlasu Dušan Radovanovič.

Spustit audio