Český rozhlas zve na první koncert na novém Steinwayi – hrají Jan Simon a Ivo Kahánek

19. prosinec 2013

V pátek 20. prosince 2013 se od 19.30 hodin na stanici Český rozhlas Vltava uskuteční první živé vysílání, v němž bude účinkovat nový klavír zakoupený Českým rozhlasem do velkého orchestrálního Studia 1 v budově na Vinohradech. Recitál dvou předních českých pianistů Jana Simona a Ivo Kahánka završí celodenní vysílací projekt Den klavíru. Publikum si může koncert přijít zdarma poslechnout do Studia 1, prostoru, v němž se natáčí klasická hudba, zkoušejí a nahrávají rozhlasoví symfonikové, a odkud se v přímých přenosech vysílají a budou vysílat komorní koncerty.

Jan Simon bude hrát skladby Fryderyka Chopina - nokturna, mazurky a Baladu F dur. Ivo Kahánek, jeho téměř o generaci mladší kolega, vítěz soutěže Pražského jara z roku 2004, připravil hudbu Domenica Scarlattiho, Sergeje Rachmaninova, Clauda Debussyho a 3. klavírní sonátu Sergeje Prokofjeva.

Právě Jan Simon, který je také ředitelem Centra uměleckých těles Českého rozhlasu, a Ivo Kahánek letos společně vybrali koncertní křídlo v hamburské centrále firmy Steinway and Sons. Klavír, který se od letošního podzimu zabydluje ve Studiu 1 Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech, stál více než tři miliony korun. Patří tedy v republice do kategorie několika nejlepších, a proto i nejdražších špičkových koncertních nástrojů.

V rámci vltavského vysílacího projektu nazvaného Den klavíru si mohou posluchači v pátek v 9 hodin ráno naladit reportáž Tomáše Černého z Hamburku nazvanou "Prosili bychom jednoho Steinwaye", která dokumentuje nesnadné rozhodování mezi šesti nástroji. Odpoledne mezi druhou a pátou hodinou (ve 14.45, 16.00 a 16.45 hodin) Tomáš Černý chystá tři živé vstupy ze Studia 1 přímo od nového klavíru, a to na téma "Jak se na něj hraje". Každý vstup obstará jiný klavírista ze sféry vážné i jazzové hudby.

Značka Steinway and Sons je mezi hudebníky uznávána jako příklad dokonalosti a záruka kvality. Má za sebou stošedesátiletou historii. Na jejím počátku byl německý stavitel klavírů Heinrich Engelhard Steinweg, který se svými pěti syny emigroval v roce 1850 do New Yorku. V Americe si poangličtil jméno na Henry E. Steinway a vypracoval se v oboru v čím dál víc respektovanou osobnost. Továrna na Manhattanu stojí od roku 1853. Obecně se uznává, že právě tato firma dala podstatnou podobu moderním klavírům.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace