ČRo podpořil Světový den rádia v Šanghaji

13. únor 2017

Světový den rádia, který UNESCO vyhlásilo na 13. února, se v letošním roce slaví v čínské Šanghaji. Na konferenci, která se věnuje budoucnosti rozhlasového vysílání, vystoupil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Zdůraznil především potřebu multimedializace, kontaktu s posluchačem a hledání nových programových formátů i platforem šíření obsahu vysílání.

„Žijeme v době, kdy rozhlas musí jít cestou multimedializace, vizualizace svých obsahů. Nutností je, aby dynamicky působil i v online světě, byl aktivní na sociálních sítích. Samozřejmostí je tvorba nových formátů pro posluchače a rozšíření možností, jak rozhlasový obsah šířit – ať už se bavíme o rozvoji digitálního vysílání, vysokorychlostním internetu či mobilních aplikacích. Stejně tak je důležitý kontakt s posluchačem a práce s průzkumy a evaluacemi. Pokud chceme naše posluchače oslovit, musíme je především znát,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který vystoupil v panelu věnovanému „Inovacím v oslovování a zapojování publika do vysílání“.

Do Šanghaje na Světový den rádia dorazily zhruba dvě stovky zástupců médií z celého světa. Evropu zde zastupují představitelé Evropské vysílací unie (EBU), generální ředitel Rumunského rozhlasu a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. V dalších panelech mimo jiné vystoupili Graham Ellis, zástupce ředitele BBC Radio a prezident Rozhlasového výboru EBU, Jean Philip De Tender, ředitel pro média EBU, Joan Warnerová, ředitelka Komerčního rádia Austrálie (Commercial Radio Australia), nebo Johannes Georg Theurer, představitel Rundfunk Berlin-Brandenburg.

Světový den rádia organizuje UNESCO společně s EBU. Letos poprvé se centrem oslav a konference ke Světovému dni rádia stalo místo mimo Evropu. Událost hostí Shanghai Media Group (SMG), první stanice klasické hudby na pevninské Číně. Mimo jiné nabídne přímý přenos koncertu šanghajské filharmonie (Shanghai Philharmonic) s názvem „The Impression of China“ (Dojmy z Číny). Ten 13. února od 13. hodin odvysílá živě také Český rozhlas Vltava.

„Český rozhlas patří v Evropě k mediálním domům s nejdelší historií a tradicí – v příštím roce oslavíme již 95 let existence našeho vysílání. I z toho důvodu považujeme za důležité, abychom veřejnosti speciálním vysíláním ke Světovému dni rádia připomněli, jak důležitou roli rozhlas v mediálním světě hraje a jak bohatá a atraktivní dokáže být jeho programová nabídka,“ řekl generální ředitel René Zavoral.

Český rozhlas se ve vysílání bude věnovat odborným tématům zmíněným na konferenci v Šanghaji. Ve vysílání jednotlivých stanic se dnes také budou moci posluchači dozvědět, jak vypadá vývoj rozhlasového dokumentu, nahlédnou pod pokličku vzniku nové rozhlasové inscenace Tango. Seznámí se také s tím, jak vnímají rádio a audio mladí posluchači a jak se mění konzumace rozhlasového obsahu.

Program všech stanic Českého rozhlasu lze nalézt na webových stránkách www.rozhlas.cz.

Spustit audio