ČRo Vltava odvysílá romskou pohádku

25. říjen 2016

Kulturní stanice Vltava uvede v sobotu 5. listopadu od 10.00 hodin premiéru pohádky O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi. Rozhlasová pohádka vznikla na základě romských příběhů z knihy Gejzy Demetera „Ráj na zemi“. V hlavní roli Bajcúra se představí redaktor, muzikant a spoluzakladatel kapely Gipsy.cz Patrik Banga. Pohádka zazní v rámci vydání Víkendové přílohy věnované romské kultuře.

Gejza Demeter napsal soubor deseti romských pohádek jako hold svému dědečkovi, kováři a lidovému vypravěči z romské osady v Dlhém nad Cirochou nedaleko Humenného. Příběhy jsou ukotvené ve světě venkovských Romů a dnešního čtenáře oslovují především smyslem pro humor, nekonvenčností, fabulační lehkostí a dramatickým rozvíjením zápletky.

„Premiéra výtečně osvěží speciální vydání posluchačsky oblíbené sobotní Víkendové přílohy stanice Vltava, která se bude 5. listopadu - v Mezinárodní den romského jazyka – cele věnovat romské kultuře. Hosty redaktora Tomáše Černého budou romisté i Romové, uvedeme několik pořadů nahlížejících z různých stran tuto pozoruhodnou kulturu a integrální součástí bude právě i pohádka o Bajcúrovi, k níž se bude vázat debata přítomných odborníků i tvůrců," uvedla ředitelka Programu ČRo Eva Hazdrová-Kopecká.

Autorkou rozhlasové úpravy pohádky je Kristina Žantovská, režíroval ji Michal Bureš. Autorem hudby je Trio Josefa Šenkiho, texty písniček napsal Petr Kotouš, do romštiny je přeložila Eva Danišová. Pohádka vznikla také díky spolupráci s Muzeem romské kultury v Brně.

Ve vedlejších rolích posluchači uslyší Zdeňka Junáka, Michala Bumbálka, Dalibora Buše, Simonu Pekovou, Drahomíru Hofmanovou, Barboru Bagarovou, Marii, Milana a Františka Balogovi, Jakuba Folvarčného, Vladimíra Hausera, Janu Horváthovou, Ondřeje Jiráčka, Margitu Lázokovou, Jana Rosenberga, Hanu Tulejovou, Renatu Tulejovou a Igora Bareše.

Pohádce O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi se bude věnovat také rozhlasový magazín eRko v neděli 30. října, v němž budou hosty Jana Kovaříka představitel hlavní role Patrik Banga a autor Víkendové přílohy na romské téma, redaktor Tomáš Černý.

Spustit audio