Daruj krev s Alešem Neuwirthem

27. říjen 2010

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal pokračuje druhým letošním termínem. Ten proběhne v úterý 2. a ve středu 3. listopadu. Dárci krve mohou přijít do celkem pěti transfuzních stanic našeho kraje. Patronem tohoto podzimního termínu se stal kapitán FC Baníku Ostrava Aleš Neuwirth. Český rozhlas Ostrava navíc bude dění v ostravském Krevním centru vysílat v přímém přenosu.

Dobročinná akce Českého rozhlasu Ostrava a generálního partnera ArcelorMittal Ostrava na podporu bezplatného dárcovství krve pokračuje v letošním roce druhým termínem. V úterý 2. listopadu proběhnou odběry od ranních hodin v transfuzních stanicích nemocničních objektů v Ostravě-Porubě (Krevní centrum FNO), ve Frýdku-Místku, v Opavě a v Třinci. Ve středu 3. listopadu pak proběhnou odběry v transfuzní stanici nemocnice NSP Karviná-Ráj. Dárci, kteří chtějí darovat krev v Ostravě, v Třinci a v Karviné se mohou dopředu ohlásit na telefonních číslech: 800 260 004 (Ostrava), 558 325 175 (Třinec) a 800 900 559 (Karviná).

Patronem listopadového termínu se stal Aleš Neuwirth, kapitán FC Baníku Ostrava. „Krev se nedá vyrobit, ani koupit. Musí se darovat,“ říká Aleš Neuwirth a vyzývá: „Pomozte společně se mnou vyhrávat ty nejtěžší zápasy.“ Aleš Neuwirth přijde podpořit akci svou účastí v ostravském Krevním centru. Stane se také hostem přímého přenosu. Český rozhlas Ostrava bude poprvé z této akce živě vysílat. Posluchačům přinese zajímavé informace o zákulisí odběrů krve. K mikrofonu si moderátorka přenosu Kateřina Huberová pozve kromě dárců krve i zaměstnance Krevního centra. Hodinový přímý přenos začne v 10.00 hodin.

Odběry jsou dobrovolné a bezplatné, přesto dárci neodejdou s prázdnou. Každý z dárců získá drobné dárky od partnerů akce a litrový džus. Navíc prvodárci, kteří přijdou do ostravského Krevního centra dostanou bonusový dárek v podobě vstupenky na domácí zápas FC Baníku Ostrava s Plzní (sobota 6. listopadu).

„Český rozhlas Ostrava se touto akcí snaží podporovat myšlenku bezplatného dárcovství a hlavně oslovit prvodárce. Dle statistik totiž počty dárců krve v naší republice neustále ubývají. V průměru tuto dvojdenní akci navštíví 400 dárců krve a plazmy,“ říká Daniel Martínek z marketingového oddělení ČRo Ostrava. „Patronem akce Daruj krev se v minulých termínech stali např. Leopold Sulovský, Jan Peterek (kapitán HC Ocelářů Třinec) nebo Víťa Dostál. Akce má v Českém rozhlase dlouholetou tradici,“ dodává Martínek.

Bezpříspěvkové dárcovství krve má rovněž v ArcelorMittal Ostrava dlouhodobou tradici. "Pravidelně chodí darovat krev 856 našich zaměstnanců. Každoročně bývají desítky z nich mezi oceňovanými dárci krve, máme tak mezi sebou již mnohé zaměstnance, kteří obdrželi Zlatý kříž Českého červeného kříže," říká Věra Breiová, tisková mluvčí ArcelorMittal Ostrava. Tuto nezištnou iniciativu zaměstnanců se snaží podporovat i vedení společnosti. Jednak organizováním akcí vybízejících zaměstnance k darování krve, ale také finančními dary
Krevnímu centru v Ostravě a sponzorováním mnoha dalších iniciativ na podporu bezpříspěvkového dárcovství. "Jsme rádi, že můžeme pomoci i tak užitečné akci, jako je Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal," dodává Breiová.

Akce „Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal“ proběhne letos v Moravskoslezském kraji již podruhé. Více informací o akci se zájemci doví také na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Třinecko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM a na internetové adrese: www.ostrava.rozhlas.cz.

Obecné informace pro dárce krve:
Dárcem krve se může stát každý ve věku od 18 do 65 let s minimální váhou 50 kg. Muži mohou darovat krev 4krát ročně, ženy 3krát ročně. Dárci nesmí užívat dlouhodobě léky kromě antikoncepce a pravděpodobnost výskytu krví přenosných chorob musí být nulová. Šestnáct hodin před samotným odběrem by měli dárci omezit příjem mastných, tučných jídel a alkoholu. Každý dárce věnuje při odběru 450 mililitrů krve. Navíc je dárci zdarma vyšetřena krev na přítomnost infekčních chorob. Předností je také nárok dárců na celodenní studijní volno, v případě zaměstnanců na placené volno. Bezpříspěvkový dárce má možnost snížení základu daně z příjmu.
Na nekomplikované ortopedické operace je potřeba jedna až tři krevní konzervy. Na složitější operace je potřeba i deseti jednotek krve po 300 ml a pět až šest jednotek mražené krevní plazmy. Průměrně dostane každý obyvatel České republiky během svého života krevní transfuzi 5krát a lék vyrobený z krve 14krát.

Spustit audio