Daruj krev s Českým rozhlasem: Letos podruhé přivítaly transfúzní stanice pravidelné i nové dárce krve

13. červen 2013

Už dvaasedmdesáté podporované odběry proběhly ve středu 12. června v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Akci podpořilo vedení transfúzních oddělení pražských nemocnic a dalších odběrových míst v regionech ve spolupráci se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Hradec Králové, Olomouc a Plzeň.

Lidé mohli během středečního dopoledne darovat krev ve čtyřech pražských nemocnicích. Regionální stanice Českého rozhlasu Brno, Olomouc, Plzeň a Hradec Králové pozvaly dárce do prostor transfúzních stanic a transfúzních oddělení krajských nemocnic. Konkrétně odběry v regionech probíhaly v Brně, Zlíně, Šumperku, Olomouci, Přerově, Bruntále, Plzni a Hradci Králové. Po skončení odběrů proběhl v Brně na náměstí Svobody koncert plný hvězd, který měl vyjádřit poděkování všem dobrovolným dárcům krve.

Koncert Daruj krev s Českým rozhlasem Brno, který dvakrát do roka pořádá naše stanice, je poděkováním dárcům a oslovením veřejnosti, aby se i další k dárcovství krve připojili. Včerejší koncert se vydařil. Na náměstí jsem viděl samé spokojené a dobře naladěné tváře při vystoupení Tomáše Kočka i rockové legendy Vladimíra Mišíka," dodal ředitel brněnské studia Českého rozhlasu Ludvík Němec.

Celkem v rámci této akce darovalo krev 664 lidí, z toho 68 úplně poprvé.

Primárním cílem projektu Daruj krev s Českým rozhlasem není přivést v jeden den do transfúzních stanic co největší počet dárců. Smyslem je vyjít vstříc potřebám zdravotnických zařízení především v šíření osvěty a bourání mýtů nebo obav spojených s odběrem a transfúzemi krve.

Patrony projektu jsou známí sportovci, členové Centra sportu Ministerstva vnitra, v čele s Martinou Sáblíkovou. Partnerem a podporovatelem projektu je od loňského roku také společnost Albert.

Více na darujkrev.rozhlas.cz

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace