Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu oslaví 70. let, umělecky jej povede Lukáš Jindřich

3. září 2015

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu oslaví 70. let od svého založení a 8. září ve Studiu 1 na Vinohradské třídě pokřtí CD se svými nahrávkami z let 1994 až 2014. Zároveň při této příležitosti předá dlouholetá vedoucí souboru Blanka Kulínská symbolicky sbormistrovské žezlo Lukáši Jindřichovi.

„Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu vychoval mnoho dětí, ze kterých se později stali uznávaní zpěváci či umělci. Namátkou mohu jmenovat Davida Kollera, Jiřího Korna, Petra Jandu, Janu Kratochvílovou či Lenku Dusilovou. Na úspěších dětského sboru má obrovskou zásluhu paní Blanka Kulínská, která ho jako sbormistr vedla od roku 1992. Chtěl bych jí poděkovat za všechno, co vykonala pro propagaci dětského pěveckého umění i Českého rozhlasu, a to nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Novým hlavním sbormistrem Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu se stane Lukáš Jindřich, který ho v posledním období společně s Blankou Kulínskou vedl. V souboru vyrůstal od svých pěti let, je absolventem oboru sbormistrovství a hudební pedagogiky na Pedagogické fakultě UK v Praze. Blanka Kulínská bude se sborem nadále spolupracovat.

Slavnostní křest CD k 70. výročí založení Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu se koná 8. září od 19:00 ve Studiu 1 Českého rozhlasu v budově na Vinohradech. Zúčastní se ho i někteří známí absolventi souboru, například muzikálová zpěvačka Radka Fišarová či herečka Marta Vančurová.

Historie dětského rozhlasového sboru sahá do počátku třicátých let, kdy režisér a zpěvák Jan Kühn sestavil pro potřeby školského vysílání skupinu dětí z pražských škol. V září 1945 vytvořil nový sbor skladatel Karel Hába a po úspěšném konkurzu se na téměř tři desetiletí ujal jeho vedení Bohumil Kulínský, předtím sbormistr známých Hrabůvských zpěváčků. V roce 1973 stanul v čele rozhlasového sboru Čestmír Stašek, v letech 1990 až 1991 ho pak vedl mladý sbormistr Luboš Krtička, absolvent HAMU v Praze.

Ve fonotéce Českého rozhlasu má Dětský pěvecký sbor nahrávky desítek titulů převážně českých soudobých skladatelů, ale i klasiku, úpravy lidových písní, populární písničky, například Voskovce a Wericha, Suchého a Šlitra nebo novinky z dílny písničkářky Radůzy.

Další informace jsou k dispozici na webových stránkách dps.rozhlas.cz či na facebookovém profilu Dětského pěveckého sboru.

Spustit audio