Devět příběhů, devět cest ke slávě - vychází dokumenty i kniha Olympijský rok

12. červenec 2016

Po roce se uzavírá společný projekt Českého rozhlasu Radiožurnál a Českého olympijského výboru mapující přípravu a kvalifikaci devíti sportovců na olympijské hry v Riu de Janeiru. Příběhy ze sportovních klání a pohled do jejich života posluchačům Radiožurnálu přiblíží seriál časosběrných dokumentů Olympijský rok. Zároveň vychází i stejnojmenná kniha.

V srpnu loňského roku odstartoval Český rozhlas a Český olympijský výbor projekt Olympijský rok. Na jeho počátku byla myšlenka časosběrných dokumentů a seriálů mapujících přípravu devíti sportovců na olympijské hry v Riu de Janeiru, na jeho konci kniha Olympijský rok autorů Václava Cibuly a Herberta Slavíka a rozhlasový cyklus pod stejným názvem.

„Rok je dlouhá doba a může se mnohé změnit. O to víc jsem rád, že se vše podařilo a posluchači se mohou těšit na opravdu mimořádnou dokumentární sérii o životě elitních českých sportovců. Nakonec jsme se proto rozhodli, že nabídneme projekt Olympijský rok i v knižní podobě,“ uvedl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Reportéři Českého rozhlasu Radiožurnál celý rok den po dni sledovali přípravu devíti českých sportovních hvězd na olympijské hry. Jejich pozornosti neunikli životní příběhy atletky Anežky Drahotové, rychlostního kanoisty Josefa Dostála, šermíře Alexandera Choupenitche, cyklisty Jiřího Ježka, judisty Lukáše Krpálka, moderního pětibojaře Davida Svobody, plavkyně Simony Baumrtové, tenistky Lucie Šafářové a vodního slalomáře Vavřince Hradilka.

„Většina fanoušků sleduje až samotné olympijské hry a netuší, co všechno je spojeno s účastí sportovců. Díky redaktorům Českého rozhlasu můžeme se sportovci prožít kus „předolympijského“ života sportovců a uvědomíme si faktory, které často o úspěchu sportovce rozhodují - psychické rozpoložení, kvalita přípravy, rodinné zázemí, partneři,“ uvedl Martin Doktor, šéf české výpravy na OH v Riu a sportovní ředitel ČOV.

Kniha Olympijský rok, kterou vydává Český rozhlas a Vydavatelství a nakladatelství Radioservis, vyšla v pondělí 4. července. Slavnostní křest se uskuteční ve středu
13. července od 16 hodin v Obchodním centru Quadrio, Spálená 22, Praha 1 za účasti sportovců.

Rozhlasový cyklus Olympijský rok vysílá Český rozhlas Radiožurnál od 4. do 31. července v časech 8:50 a 15:20. Samotné půlhodinové dokumenty pak každý víkendový den od 17 hodin.

Český rozhlas je hlavním mediálním partnerem Českého olympijského výboru a dlouhodobě s ním spolupracuje i na propagaci sportu jako společenského fenoménu. Stanice Radiožurnál bude svým posluchačům z letních olympijských her v Riu v roce 2016 přinášet exkluzivní reportáže přímo z místa dění a vysílat v přímých vstupech a reportážích vše podstatné, co olympiáda nabídne. Informace bude přinášet také na speciálním zpravodajském webu a na sociálních sítích.

Spustit audio