Dismanův rozhlasový dětský soubor zahájí sezonu s novou uměleckou vedoucí

29. září 2015

Dismanův rozhlasový dětský soubor (DRDS), který v minulých dnech oslavil 80 let své existence, vstoupí 29. září v divadle Minor do další sezony. Zároveň představí svou novou uměleckou vedoucí Janu Frankovou, která stanula v čele „Dismančat“ po náročném tříměsíčním výběrovém řízení.

„Dismanův rozhlasový dětský soubor patří k tradičním a respektovaným uměleckým tělesům Českého rozhlasu. Děkuji dosavadním vedoucím souboru manželům Fleglovým za jejich mnohaletou práci a za to, že dokázali svým dětským svěřencům přinášet v duchu dismanovských tradic radost z umělecké tvorby a zároveň tříbit a rozvíjet jejich talent. Nové umělecké vedoucí souboru přeji v její práci mnoho úspěchů,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Novou uměleckou vedoucí Janu Frankovou vybrala v rámci otevřeného výběrového řízení devítičlenná komise, ve které zasedli zástupci Českého rozhlasu, vedení DRDS, rodičů dětí i externí odborníci. Jana Franková se vedení souboru ujala od 1. září. Je absolventkou oboru herectví na divadelní fakultě AMU. Za svou kariéru prošla různými divadelními uskupeními, od divadel pracujících v klasickém modelu repertoárových divadel se stálým souborem, po divadla malých jevištních forem. Věnovala jsem se nejen herecké práci, ale také psaní textů, dramatizacím, režijní a scénografické práci. Je externím pedagogem KVD DAMU. S ČRo spolupracovala jako autor i jako interpret.

„Možnost pracovat s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem v sobě spojuje tři oblasti, kterými se dlouhodobě zabývám – tedy pedagogickou činnost, divadelní práci a rozhlasovou tvorbu. Těší mě navázat na skvělou tradici DRDS a mít možnost pracovat s dětmi, které mají dispozice pro divadelní a rozhlasovou práci,“ řekla Jana Franková.

Letos na podzim oslavil DRDS 80 let od svého založení mimo jiné výstavou „Radost, která trvá“ v Galerii Vinohradská 12. Při této příležitosti také byly promítány obrazové materiály z historie souboru. V divadle Minor se také v polovině září konalo slavnostní představení s dvojprogramem Květovaný kůň a Kam kane mana. Novou sezonu zahájí DRDS v úterý 29. září v 18:00 ve velkém sále divadla Minor ve Vodičkově ulici, kde se uskuteční i společenské setkání současných a bývalých členů souboru.

Soubor nese jméno svého zakladatele Miloslava Dismana, vynikajícího pedagoga a rozhlasového tvůrce. Příprava členů DRDS je směřována k tvorbě rozhlasových pořadů, vedle toho pokračuje soubor v duchu dismanovských tradic ve všestranné kulturní výchově. Významná byla a je divadelní činnost i hudební průprava, stejně jako vedení dětí k výtvarnému cítění. Další informace jsou k dispozici na internetových stránkách souboru.

Spustit audio