Dvojka nabídne posluchačům v novém roce řadu novinek

12. prosinec 2016

Rok 2017 se na Dvojce ponese především ve znamení zkvalitňování stávajícího obsahu a propagace stanice navenek. Kromě stálých pilířů, jako jsou četby, hry, pohádky, Meteor, Tobogan, Toulky českou minulostí, Láska za lásku, Výlety, Noční Mikrofórum a další, obohatí Dvojku také nové pořady a cykly. Stanice od ledna nabídne nové pořady především ve večerním a víkendovém vysílání.

Samozřejmostí budou osvědčené stálice vysílání – ať už oblíbený cyklus O původu příjmení, nebo neméně populární Poklady Národního divadla. Každodenní rozhovor před polednem, Host do domu, se v roce 2017 bude pravidelně vydávat na cesty za svými hosty, které navštíví u nich doma nebo v prostředí, které mají rádi a kde je jim dobře. Oporou vysílání Dvojky od pondělí do pátku zůstává dopolední poradna, která vychází z osobních příběhů posluchačů, pacientů, běžných lidí, na které reagují přizvaní odborníci.

„Vedle svého ranního, dopoledního a odpoledního vysílání ve všední dny, které prošlo úpravami na podzim tohoto roku, nabídne Dvojka od ledna nové pořady především ve večerním a víkendovém vysílání. Posluchači se mohou těšit na pestrou nabídku hudebních pořadů, zcela nový cyklus věnovaný ženám, které významně ovlivnily české dějiny a kulturu, a představíme fenomén folkloru v širším pojetí. Nebudou chybět ani informace o dění v Českém rozhlase, poklady rozhlasového archivu, reportáže, publicistika a milá setkání se známými osobnostmi,“ uvedl šéfredaktor Dvojky Martin Groman.

Nově již stanice vysílá pořad k 55. výročí skupiny Olympic Kdo tě líbá, ve kterém Petr Janda vzpomíná na pestrou historii skupiny. Jan Spálený připravuje nový pořad své oblíbené hudby nazvaný Je mi ctí. Podvečery na Dvojce nově nabídnou v roce 2017 cyklus Osudové ženy, které ovlivnily české dějiny a kulturu v 19. a 20. století.

Ve víkendovém vysílání se nově objeví pořad Šance pro šanson, sobotní večery budou patřit setkáním se známými i neznámými osobnostmi, které mají co říct – nabídne je pořad Vypravěči. Ondřej Suchý připravuje pro Dvojku jedenáctidílný cyklus Jak jsem potkal cirkus věnovaný tradici českého i světového cirkusu. Vysílání stanice připomene československé legionáře a jejich historickou roli, která otevřela cestu ke vzniku samostatného státu. Folklor na Dvojce již nebude omezen na lidové písničky, ale s pořadem Povídá se, povídá nahlédne na fenomén folkloru v nejširším pojetí a představí jej jako běžnou součást našeho života jak v minulosti, tak dnes.

Nedělní odpoledne obohatí magazín 3x60, a to v pohodě, který nabídne informace o dění v Českém rozhlase, poklady rozhlasového archivu, reportáže, publicistiku a také pestrou hudbu komentovanou zajímavými osobnostmi. Ondřej Kepka posluchače po Novém roce pozve na dvacet setkání v pražské vile Karla Čapka, kde se bude potkávat nejen se zajímavými hosty, ale také s Čapkovými myšlenkami, koníčky a zálibami. Během roku vysílání Dvojky připomene 75 let od operace Anthropoid či 25 let od rozdělení Československa a v mnoha pořadech pozveme posluchače Dvojky na Slovensko.

Z naznačených novinek a vylepšení programu Dvojky pro rok 2017 je patrné, že některé tituly naopak vysílání Dvojky opustí. Od nového roku se stanice po letech rozloučí se Šlágry od srdce s Václavem Hybšem, s Bijáčkem Jana Rosáka a Reginy Květoňové nebo s Felixírem Felixe Slováčka. Tradiční pořad Dvojky Kolotoč se vrátí ke svému původnímu formátu a po dvou letech se s posluchači rozloučí také pořad Martiny Kociánové Kupředu do minulosti, který za dobu své existence řešil témata jako nedostatek pitné vody, problémy s elektřinou, plynem nebo lékařskou péčí a zaměřil se na to, jestli bychom dovedli žít bez těchto samozřejmostí moderního života. Martina Kociánová se bude ve vysílání Dvojky nadále věnovat moderování Hosta do domu.

V úterním podvečeru tak budou posluchači moci od 18.30 hodin sledovat cyklus Jak to bylo doopravdy, který vysílá Dvojka ve spolupráci s Českým rozhlasem Plus a který se zabývá mýty a legendami českých či světových dějin. Podvečery na Dvojce tak budou patřit výlučně historii viděné z různých úhlů pohledu a zpracované různými způsoby – kromě Jak to bylo doopravdy, jako dosud nabídne také Stopy, fakta, tajemství Stanislava Motla, tradiční Toulky českou minulostí, Historii českého zločinu, v lednu a únoru nově připomeneme Děti Charty 77 a na ně v pátečním podvečeru naváže již zmíněný cyklus Osudové ženy.

Podrobné informace o stanici i jednotlivých pořadech najdete na webové stránce dvojka.rozhlas.cz.

Spustit audio