Festival Prix Bohemia Radio ocení Veselého, Spáleného a Preisse

2. říjen 2016

Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio ocení hned tři rozhlasové legendy. Do Síně slávy uvede generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral rozhlasového autora a publicistu Josefa Veselého a skladatele a textaře Jana Spáleného. Cenu Thálie převezme herec Viktor Preiss. Festival se koná v Olomouci od 3. do 5. října.

„Síň slávy i Cena Thálie jsou už neodmyslitelnou součástí festivalu. Jsem moc rád, že se dostává pocty osobnostem, které se velkou měrou zasloužili o to, že je Český rozhlas uznávaným médiem. Festival Prix Bohemia Radio vstupuje do zcela nové éry své existence. Po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze se přesouvá do Olomouce, do města, které nabízí nové prostory, nové možnosti a v neposlední řadě i zcela novou atmosféru a rozměr akce,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na závěrečném večeru Prix Bohemia Radio v Arcibiskupském paláci v Olomouci převezmou ocenění tři významné osobnosti, které spojily svou profesní kariéru s rozhlasem. Do rozhlasové Síně slávy uvede generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral rozhlasového autora a publicistu Josefa Veselého a skladatele a textaře Jana Spáleného, jehož jméno je rovněž úzce spjato s Českým rozhlasem. Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře pak převezme herec Viktor Preiss za roli Václava Talicha ve hře "Má protentokrát obsazená vlast". Ocenění získají také autoři tří děl v hlavních soutěžních kategoriích festivalu - Dokument a Drama.

Jedním z vrcholů programu bude seminář investigativní žurnalistiky

V pondělí 3. října je pro odbornou veřejnost připravena konference na téma „Tvorba pro děti“, které se zúčastní hosté z České republiky, ale i ze zahraničí. Úterý 4. října nabídne pro odbornou veřejnost poslech v kategorii Drama, seminář investigativní žurnalistiky s hosty Jankem Kroupou, Janou Klímovou, Tomem Nicholsonem, Markem Vagovičem, středa finále kategorie Dokument.

„Snažili jsme se udělat program atraktivním nejen pro rozhlasové profesionály, ale i pro širokou veřejnost. Proto vedle tradičních klání ve dvou kategoriích proběhne i celá řada doprovodných akcí, cílených na kompletní věkové spektrum obyvatel Olomouce. A musím říci, že většina našich aktivit by byla těžko realizovatelná bez úzké spolupráce s Univerzitou Palackého a statutárním městem Olomouc,“ doplňuje ředitel festivalu Josef Podstata.

Hlavní festivalové kategorie slibují drama

Do finále v kategorii Drama postoupila tato díla: Eva Blechová: Pro patria mori, Gabriela Preissová: Její pastorkyňa, Marek Epstein: Pescho, Pavel Molek: Má protentokrát obsazená vlast, Petr Pýcha: Benzína Dehtov, Eva Blechová: Audies. Až po uši a Ferenczová Zuza: Problém (Vyskočit z kůže).

V nominaci poroty Dokument: Dan Moravec: Čechy Čechům, Dominik Mačas: Dobyvatel ztracené krásy (z cyklu Dobrá vůle), Jan Hanák: Diptych, Tereza Reková: V zajetí filmu (z cyklu Dobrá vůle), Radim Nejedlý: 7200 a Ľubomír Smatana / Pavel Polák: 365 mrtvých jako dní v roce.

Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech města Olomouc. Hned v pondělí 3. října od 15.00 hodin veřejnou besedu s herečkou Hanou Maciuchovou ve Velkém studiu regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc a od 20.00 hodin pak veřejnou akci s volným vstupem Radio Wave Live Session v prostorách Jazz Tibet Clubu.

V úterý 4. října pozve Ušoun Rušoun všechny malé i velké děti na Dopoledne s Rádiem Junior v Pevnosti poznání a den zakončí divadelní představení Vykřičené domy v Moravském divadle Olomouc. Vstupenky v ceně 50 Kč je možné zakoupit on-line nebo na pokladně divadla.

Po celou dobu festivalu bude Český rozhlas o dění informovat posluchače v rámci běžného vysílání celoplošných a regionálních stanic, ale i speciálních pořadů vysílaných přímo z centra dění – mobilního studia R-Stream na Horním náměstí. Představí se také vydavatelství Radioservis s pestrým výběrem audioformátů na CD.

Kompletní program je přílohou tiskové zprávy.

Více informací o festivalu, program, fotografie a videa naleznete na webu prixbohemiaradio.cz.
Přidejte se k Facebook události.

autor: Jiří Hošna
Spustit audio