Festival Prix Bohemia Radio ovládla aktuální témata

22. březen 2018

Soutěžní přehlídka mezinárodní rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio zná vítěze. Na čtvrtečním slavnostním vyhlášení 34. ročníku festivalu, které se uskutečnilo v Arcibiskupském paláci v Olomouci, ocenila odborná porota v každé kategorii tři nejlepší příspěvky. Na konci každého poslechového dne byla nezávisle na odborné porotě udělena Cena studentů. Cena Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře patří Heleně Dvořákové.

Rozhlasová díla, která v rozličných kategoriích Dokument, Reportáž a Drama postoupila do finálového výběru letošního ročníku Prix Bohemia Radio, charakterizují silné lidské příběhy, aktuálnost společenských témat, vysoká kvalita a především tvůrčí přístup. „Máme za sebou 34. ročník Prix Bohemia Radio, který se potřetí uskutečnil v Olomouci. Já bych byl do budoucna velmi rád, aby festival zůstal v tomto studentském a zároveň historickém městě a přinesl nám další vlnu kvalifikovaných rozhlasových odborníků, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Odborné poroty v mezinárodní složení ocenily v každé kategorii následující tři nejlepší příspěvky:

Dokument

  1. Berka se rozhodl zemřít, autorka: Martina Pouchlá
  2. Praha v kostce, autor Stanislav Abrahám

  3. Hlasy, které slyším, autorka Hana Sedláková

Mezinárodní kategorie Reportáž

  1. From Forest to Home – History of the Sherwood Homeless Community, autorka: Anita Bak, MTVA, Maďarsko

  2. Fenomén malého fotbalu, autor: Jan Suchan, Český rozhlas, Česká republika

  3. Dočasná policejní stanice, autor: Tomáš Gerši, RTVS, Slovensko

Drama

  1. Spalovač mrtvol, autor: Ladislav Fuks, dramatizace: Lenka Veverková, dramaturgie: Zuzana Vojtíšková, režie: Aleš Vrzák

  2. Třináct, autor: Jaroslav Hejnic, dramaturgie: Lenka Veverková, režie: Martina Schlegelová

  3. Proč kuchyň?, autor: Peter Handke, dramaturgie: Renata Venclová, režie: Aleš Vrzák, překlad hry: Zuzana Augustová 

Cena Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře byla porotou prezídia Herecké Asociace udělena Heleně Dvořákové za roli paní Lemarchandové v dramatu Hilda.

Na závěr každého poslechového dne byly v jednotlivých kategoriích nezávisle na odborné porotě uděleny také ceny studentské poroty. V sekci Dokument získala ocenění Hana Sedláková za dílo Hlasy, které slyším. V mezinárodní kategorii Reportáž putovala Cena studentské poroty do rukou Jana Hergeta za Zázraky medicíny – ARO. V sekci Drama ocenili studenti Valentýnův první den na Zemi od Kláry Vlasákové.

Veškeré informace o 34. ročníku Prix Bohemia Radio naleznete na www.prixbohemiaradio.cz.

Spustit audio