Galerie Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu slavnostně otevřena

15. září 2014

V pondělí 15. září byla slavnostně otevřena Galerie Vinohradská 12 v suterénu historické budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Prostor bude sloužit pro setkávání posluchačů při veřejných nahrávkách, nejrůznějších posleších zajímavých rozhlasových nahrávek, přednáškách apod. Jeho součástí je i historická expozice z dějin rozhlasového vysílání.

Prostor galerie má čtyři části – vstupní prostor, výstavní prostor, historickou expozici a konferenční sál pro 60 lidí. Vstupní prostor slouží pro vernisáže, setkání apod., ve výstavním prostoru se budou po měsíci měnit výstavy obrazů, fotografií, kreseb apod. V současnosti je zde vystaven soubor 10 originálních kreseb malovaných kombinovanou technikou sochaře a malíře Jiřího George Velingera „Vidím, co slyším“.

Historická expozice ve druhé části prostor zahrnuje časovou osu vývoje rozhlasového vysílání, vitríny a police s exponáty – vývoj záznamového materiálu v rozhlase, vývoj záznamové techniky, historické radiopřijímače, tiskoviny (historické časopisy, koncesní listiny, křestní listy pořadů apod.), nejrůznější artefakty z rozhlasové historie (např. hledačka, červené světlo). Součástí budou fotoknihy z historie rozhlasu – ředitelé rozhlasu, budovy, studia, známé osobnosti za mikrofonem apod.

Konferenční sál bude sloužit pro veřejné poslechy rozhlasových děl, natáčení a vysílání různých kontaktních pořadů a veřejná předčítání. Rovněž se zde budou setkávat členové klubů jednotlivých stanic, Svoji prohlídku Českého rozhlasu zde budou zahajovat všechny kolektivy, které přijdou na exkurzi.

Otevřeno pro veřejnost bude každý čtvrtek od 14 do 18 hodin, dále si návštěvu bude možno dohodnout přes webové stránky www.rozhlas.cz v sekci projektů pro veřejnost, případě galerii navštívit v rámci některé z veřejně přístupných akcí.

Mgr. Kateřina Moravcová, MBA
vedoucí oddělení komunikace

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace