Jana Klímová z Českého rozhlasu převzala prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky

8. únor 2018

Prestižní novinářská Cena Ferdinanda Peroutky za rok 2017 míří do Českého rozhlasu. Ve středu 7. února udělila Společnost Ferdinanda Peroutky stejnojmenné ceny za rok 2017, z nichž jedna patří redaktorce a analytičce Janě Klímové, která je společně s dalšími novináři členkou investigativního týmu stanice Český rozhlas Radiožurnál.

„Jana Klímová patří mezi respektované ekonomické novináře v České republice a je uznávána odborníky jak v novinářské, tak v ekonomické obci. K získání Ceny Ferdinanda Peroutky jí upřímně gratuluji,” uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Z pohledu investigativního novináře otevřela v posledních letech mnoho závažných kauz v oblasti českého podnikání a politiky. Jednalo se například o podvody kolem prodeje akcií Mostecké uhelné společnosti, pochybný prodej plzeňské Škody, podvody kolem solárních elektráren společnosti ČEZ, obchody nynějšího poradce prezidenta Martina Nejedlého se státními hmotnými rezervami či korunové dluhopisy, které nakoupil současný premiér Andrej Babiš, z nichž nemusí platit daně. Vzhledem ke své ekonomické specializaci dokáže jako jedna z mála podat tato složitá témata atraktivní a srozumitelnou formou široké laické veřejnosti.

“Přínos Jany Klímové můžeme rozdělit do dvou částí - první z nich je role interpretační – Jana dokáže díky absolutní odbornosti, přesnosti a formulační zdatnosti vysvětlit ty nejsložitější ekonomické problémy nebo kauzy běžnému čtenáři nebo posluchači. Druhá její role je investigativní – v posledních letech Jana otevřela mnoho závažných kauz z oblasti českého byznysu a politiky,” uvedl ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Jana Klímová je absolventkou Vysoké školy zemědělské. Její profesní začátky jsou spojené s působením v Zemědělských, posléze v Zemských novinách, kde se věnovala ekonomické problematice. Té se následně věnovala i v Hospodářských novinách, Mladé frontě Dnes či Respektu. Od roku 2016 je společně s dalšími novináři členkou investigativního týmu stanice Český rozhlas Radiožurnál.

Spustit audio