Jára Cimrman se vrací do Českého rozhlasu

5. září 2016

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana dnes zahajují celoroční projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“. Společně tak oslaví nejen padesát let od chvíle, kdy jméno největšího českého génia poprvé zaznělo v Českém rozhlase, ale hlavně jubilejní padesátou sezonu legendárního divadelního souboru.

Divadlo Járy Cimrmana zahájí jubilejní padesátou sezonu přímo ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál. Celodenní oslavy v Tanvaldu a nedalekých Příchovicích vyvrcholí 1. října v 19 hodin slavnostním představením hry „Cimrman v říši hudby“ z tamního kina JAS, které Radiožurnál živě odvysílá.

K „Půlstoletí s Cimrmanem“ Radiožurnál pro své posluchače přichystal několik novinek. Už od 5. září se mohou těšit na dva velké seriály. První z nich v rámci programové řady Příběhy Radiožurnálu postupně odhaluje zákulisí divadelního souboru před padesátou sezonou, druhý – Zvuková kronika Divadla Járy Cimrmana – se vrací až do šedesátých let a vzpomíná postupně na vznik divadelního souboru i jednotlivých her. Radiožurnál je bude vysílat každý den v 8:50 a 17:40, a to až do 30. září.

„Divadlo Járy Cimrmany je obrovský kulturní a společenský fenomén. Proto jsme velmi rádi, že můžeme být jako hlavní mediální partner součástí oslav této neuvěřitelné padesáté sezony, a vrátit tak Cimrmana zpátky do rozhlasu, kde má své kořeny,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Cimrman bude nejen bavit, ale i pomáhat

Fanoušci Járy Cimrmana se mohou do oslav přímo zapojit, a to na nově spuštěné speciální webové stránce www.cimrman.rozhlas.cz. Právě tam mohou celý měsíc hlasovat v anketě o nejoblíbenější hlášku z her DJC. Tu vítěznou pak představí Zdeněk Svěrák přímo při oslavách 1. října.

Tanvaldské setkání „cimrmanologů“ z celé republiky první říjnovou sobotu startuje už časně ráno. Kromě spanilých jízd cyklistů a pochodu v historických kostýmech k Majáku Járy Cimrmana je na programu křest vzpomínkové knihy „Půlstoletí s Cimrmanem“, hudební vystoupení členů souboru nebo velká přehlídka živých obrazů Járy Cimrmana.

„Padesát let divadla, to už je celkem kus historie. Oslavit takové výročí je milou povinností a jsem rád, že jsme získali silného mediálního partnera v podobě Radiožurnálu. Ostatně propojení divadla, kultury a veřejnoprávního rozhlasu je dané. Ať již osobnostmi, nebo tvorbou. Jsme rádi, že si připomeneme odkaz těch, kteří s námi již nejsou, a věřím, že si oslavy užijeme,“ doplňuje herec divadla Václav Kotek, který je zároveň ředitelem Divadelní agentury ECHO zastupující Divadlo Járy Cimrmana.

„Ještě víc mě ale těší, že budeme během oslav i pomáhat,“ zdůrazňuje dále Václav Kotek. Zahájení sezony totiž bude mít i charitativní rozměr. Nadační fond Českého rozhlasu ve spolupráci s Centrem Paraple, které dlouhodobě podporuje Zdeněk Svěrák, a s Nadačním fondem Slunce pro všechny, jež naopak podporoval Ladislav Smoljak, vypsaly sbírku s názvem „Cimrman pomáhá“. Výtěžek z dárcovských DMS CIMRMAN, příspěvku na charitativní účet a prodeje sbírkových předmětů půjde na pomoc lidem se zrakovým postižením, s poškozením míchy a na podporu pacientů se speciálními potřebami. V call centru se 1. října u telefonu vystřídají herci divadla, moderátoři Radiožurnálu i členové jednotlivých nadací.

Vše vyvrcholí návratem do Malostranské besedy

V těchto dnech vychází také již zmíněná vzpomínková kniha divadelního souboru se stejným názvem „Půlstoletí s Cimrmanem“, v níž současní i bývalí členové souboru vzpomínají na své působení v divadle.

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana chystají i autogramiádu knihy za účasti členů divadelního souboru. Bude se konat 17. října 2016 ve foyer Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

Do projektu „Půlstoletí s Cimrmanem“ se postupně zapojí i další stanice Českého rozhlasu. Dvojka vždy druhou neděli v měsíci postupně během roku odvysílá dvanáct her z repertoáru Divadla Járy Cimrmana, regionální stanice Českého rozhlasu zase budou po celý rok sledovat výjezdy souboru do malých i velkých měst.

Projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“ vyvrcholí v červnu 2017, kdy se soubor na jeden den vrátí do míst, kde začínal – do Malostranské besedy v Praze.

Při té příležitosti tam Divadlo Járy Cimrmana odehraje jedno představení pro své největší fanoušky. Půjde o skutečně unikátní záležitost, vstupenky nebudou volně v prodeji. Získají je pouze posluchači, kteří je vyhrají ve velké soutěži na Radiožurnálu. Podrobnosti stanice odtajní později ve svém vysílání.

Více informací k celé spolupráci, fotografie, audia a videa na společném webu cimrman.rozhlas.cz.

Spustit audio