Jarní sérii koncertů SOČRu v Obecním domě zahájí fenomenální klavírista Ghindin

11. únor 2015

V probíhající sezoně se SOČR odhodlal ke kurážnému kroku – v Obecním domě otevřel abonentní řadu s podtitulem Nové horizonty, ve které uvádí jak díla klasiků, tak i hudbu jiných žánrů, třeba jazzovou nebo filmovou, a nejednou ji staví do kontrastu, popř. ukazuje, jak na sebe rozmanité skladby navazují, odkazují a že dělení hudby na dobrou a špatnou je vlastně jediné možné. První z trojice „jarních koncertů“ se koná v pondělí 16. února, a i když bude laděn poměrně tradičně, o hit ani hvězdu návštěvníci nepřijdou. Hlavním lákadlem je klavírista Alexander Ghindin (1977).

Bylo mu 17, když se stal historicky nejmladším laureátem na Mezinárodní Čajkovského soutěži. Druhou příčku vybojoval v soutěži Královny Alžběty, vítězství si přivezl z Mezinárodní soutěže v Clevelandu nebo v brazilské Santa Catarině. Tyto úspěchy pochopitelně nezůstaly bez ohlasu pořadatelů a hudebních manažerů. Přehled Ghindinových koncertních vystoupení v nejprestižnějších sálech a za doprovodu nejvýznačnějších orchestrů a dirigentů by byl opravdu dlouhý.

O osobní dojmy z jeho hry se s námi podělil ředitel SOČRu Jan Simon: „Sašu znám přes deset let. Ještě v dobách existence festivalu Pražský podzim vystoupil s naším rozhlasovým orchestrem jako sólista 2. klavírního koncertu P. I. Čajkovského. S nadšením jsem tehdy pozoroval mladého klavíristu, který zcela osobitým způsobem zvládal úskalí zřídka hraného díla. Zaujalo mne jeho absolutně „bezlimitní“ hraní. Myslím tím výkon, kdy technická úskalí interpretovaného díla jednoduše neexistují, protože klavírista zvládá nástroj bez jakýchkoli obtíží. Sašovo plné soustředění na obsahový výklad díla bylo fascinující, ať už v pasážích, kde na sebe klavír strhává veškerou pozornost, nebo v místech, kde se podřizuje orchestrálnímu sdělení. Při každé další návštěvě Alexandra v Praze jsem se znovu utvrzoval v prvotním dojmu z jeho hry. Nebývá to pravidlem. Někdy se na první poslech nadchnete, ovšem s dalšími výkony toto okouzlení pomíjí. V Sašově případě je tomu obráceně. Jsem moc rád, že ho opět v Praze přivítáme, opět s rozhlasovými symfoniky.“

Alexander Ghindin tentokrát přednese populární Koncert č. 1 b moll od Petra Iljiče Čajkovského.

Také ostatní skladby večera budou původu ruského – symfonická suita z baletu Pták Ohnivák od Igora Stravinského a Skrjabinův opus Prométheus – Báseň ohně. To vše pod taktovkou arménského dirigenta žijícího ve Francii Vahana Mardirossiana a ve spolupráci s klavíristou Stanislavem Gallinem (koncertantní klavírní part ve Skrjabinovi) a Pěveckým sborem Carmina Bohemica pod vedením Věry Hrdinkové. Večerem provedou moderátořiLucie Výborná a Jan Pokorný.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Vahan Mardirossian, dirigent
Alexander Ghindin, klavír
Stanislav Gallin, koncertantní klavírní part (Skrjabin)

Pěvecký sbor Carmina Bohemica,
sbormistryně Věra Hrdinková

Lucie Výborná, Jan Pokorný,
moderace

Petr Iljič Čajkovskij
Klavírní koncert č. 1 b moll, op. 23

Igor Stravinskij
Pták Ohnivák, baletní suita (verze z roku 1919)

Alexandr Skrjabin
Prométheus – Báseň ohně, op. 60

Smetanova síň Obecního domu
pondělí 16. února 2015 v 19.30 hodin
veřejná generální zkouška 16. února 2015 v 9.30
přímý přenos koncertu vysílá Český rozhlas Vltava

příští koncert SOČRu v Obecním domě:
pondělí 30. března, Václav Hudeček a jeho přátelé

dále účinkují Tomáš Brauner, dirigent
Petr Matěják, Jan Mráček, Josef Špaček – housle

Spustit audio