Jubilejní 35. ročník Prix Bohemia Radio přijímá přihlášky, novinkou je kategorie Multimédia

6. listopad 2018

Jubilejní 35. ročník festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby spustil speciální web prixbohemiaradio.cz. Ten je do konce letošního roku určen primárně autorům původní rozhlasové tvorby. Autoři mohou na webu začít přihlašovat svá díla v kategoriích Drama, Dokument, v mezinárodní soutěžní sekci Reportáž a nově v kategorii Multimédia až do 31. prosince 2018.

Nadcházející jubilejní 35. ročník Prix Bohemia Radio se uskuteční ve dnech od 1. do 4. dubna 2019 v Olomouci. „Festival Prix Bohemia Radio je součástí Českého rozhlasu neuvěřitelných 35 let a jsem velice rád, že jeho prostřednictvím můžeme oslovit nejen významné osobnosti kulturní scény, ale také přibliž rozhlasové a mediální prostředí mladé generaci z různých perspektiv,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Tři tradiční soutěžní sekce Dokument, Drama a Reportáž rozšíří nová kategorie Multimédia, která bude zaměřená na multimediální a on-line projekty. „Hledáme projekt, kterému se inovativním přístupem k obsahu nebo technologiím podařilo distribuovat audio obsah zabalený nebo rozšířený o další multimediální aspekty, a přesto zůstalo audio tím hlavním zážitkem,“ dodal ředitel Nových médií Jiří Malina.

Každá soutěžní sekce, do které autoři mohou přihlašovat svá díla prostřednictvím on-line formuláře na webu prixbohemiaradio.cz, bude hodnocena vlastní odbornou porotou v mezinárodním složení. Před samotnou hlavní soutěží provede porota předvýběr z přihlášených pořadů a doporučí díla do hlavní soutěže. Hodnocení děl v hlavní soutěži provádí porota tajným hlasováním po vyslechnutí soutěžních pořadů nebo reportáží. V každé soutěžní kategorii budou uděleny tři hlavní ceny Prix Bohemia Radio.

I v následujícím 35. ročníku Prix Bohemia Radio bude mít zastoupení nezávislá studentská porota. Ta rozhoduje o držiteli Cen studentů ze všech soutěžních pořadů nebo reportáží bez ohledu na předvýběr kolegů z odborné komise. Tváří festivalu a čestnou prezidentkou bude opět herečka Hana Maciuchová.

V rámci festivalu udělí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral další dvě ceny. Tou první bude Cena Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře, kterou uděluje Herecká asociace ve spolupráci s Českým rozhlasem, a dále Cenu Síně slávy rozhlasové legendě.

Více informací o 35. ročníku festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby a doprovodném programu jsou k dispozici na webu prixbohemiaradio.cz. Akreditace pro návštěvníky a zástupce médií bude spuštěna na webu ve druhé polovině ledna 2019.

Spustit audio